Frystorkad sperma – nu som vykort

TT-AFP

Publicerad 2021-08-06

Snart är du lönsam, lille vän. Din sperma kan nu sparas billigt och praktiskt för forskningen.

Aj!

Där gick provröret i kras. Hela experimentet förlorat.

Men nu finns en lösning på det.

Japanska forskare har kommit på ett sätt att frystorka sperma från möss och hålla den mellan två bitar plast. Det är så behändigt att man kan klistra den på ett vykort till kollegan som ska jobba med den.

– Tidigare har det krävts en frysbehållare med flytande kväve eller kolsyreis om man ville spara mussperma eller skicka den till en kollega, berättar Daiyu Ito vid Yamanashiuniversitetet för AFP.

Han är försteförfattare till studien som publicerats i Iscience.

Att klibba ihop två tunna plastblad var ett bra sätt att förvara sperman, kom forskarna fram till. Problemet var att plasten var giftig för sperman. Till slut fann man ett slags papper som skyddade tillräckligt för att ge bra avkomma.

Med denna metod har de nu gjort en ”spermabok” av vykort med ejakulationer av olika möss.

– Ett helt nytt koncept som ingen tänkt på tidigare, säger Ito.

– Nästan varje dag kommer nya genetiskt modifierade stammar från olika laboratorier i världen. Med den här metoden kan vi lätt spara och hantera tusen musstammar i denna enda bok, till låg kostnad.

Boken förvaras i 30 minusgrader. Men forskargruppen har funnit att proverna överlever tre dygn i rumstemperatur när de skickas med posten.

Professor Teruhiko Wakayama som har lett gruppen har beskrivit metoden som framtidens förvaring för all slags genetiskt material.

Nästa steg blir att frystorka äggceller på samma sätt.

ANNONS