Fem Malmömäklare: Det ska du tänka på inför bostadsaffären

Uppdaterad 2020-09-29 | Publicerad 2020-09-28

Lågt utbud och hög efterfrågan – så beskriver flera mäklare läget i Malmö just nu. Trots pågående pandemi tycks bostadsmarknaden i staden landat på fötterna, visar Aftonbladets enkät.

Störst efterfrågan är det på hus, något som flera mäklare kopplar till allt mer hemmajobb och hemestrande.

Fem Malmömäklare delar med sig om sin syn på situationen – och tipsar läsarna om vad som är viktigt att tänka på vid en bostadsaffär.

Mattias Larsson, vd Bjurfors.

Mattias Larsson, Bjurfors

Hur skulle ni beskriva bostadsmarknaden i Malmö just nu?

– En välfungerande marknad i balans. Vi har en hög omsättningshastighet vilket påverkar utbudet som ligger på låg nivå för årstiden. Trots en pågående pandemi tar många beslut kring att göra bostadskarriär.

Är det säljläge? Köpläge?

– Vi får fortsatt mycket bostad för pengarna i Malmö i förhållande till våra övriga storstäder vilket gör att det är köpläge. Samtidigt har vi säljläge då vi har stor efterfrågan med uppåtgående priser. De flesta gör affär både som köpare och säljare på samma marknad och då spelar eventuella upp- och nedgångar mindre roll.

Hur har det varit på marknaden under pandemiåret 2020?

– Vi har haft en välfungerande och bra marknad med många avslut, under sommaren 25 procent fler än samma period föregående år. Den låga räntan är bostadsmarknadens starkaste stöd i tider med oro.

Vad efterfrågas mest av köparna?

– Vi ser en efterfrågan i alla segment. Fritidshus och villamarknaden har gått starkast under året till följd av stor efterfrågan och lågt utbud. Hemmajobb och hemester sätter ökat och ytterligare fokus på vår bostad. Vi ser en ökad trend att köpa större för att få ordentlig plats med hemmakontor och i övrigt större ytor där man kan göra avkall på läget för att få råd med en större bostad.

Mattias Larssons tips till dig som vill köpa eller sälja:

– Förberedelser är A och O, både för säljare och köpare. Med goda förberedelser tar du rätt och kloka beslut. Man ska ha en förståelse om att det är ett uppskruvat tempo på bostadsmarknaden i Malmö där man oftast behöver ta snabba beslut.

Kasper Isgren, fastighetsmäklare och franchisetagare vid Svensk Fastighetsförmedling i Malmö

Kasper Isgren, Svensk Fastighetsförmedling

Hur skulle ni beskriva bostadsmarknaden i Malmö just nu?

– Marknaden präglas just nu av ett lågt utbud på både villa- och bostadsrättssidan. Vi upplever överlag en bred efterfrågan över hela marknaden men även ett utbudsunderskott. Generella prisnivåer för både villa och bostadsrätt är de högsta någonsin om vi tittar till snittpriser.

Är det säljläge? Köpläge? 

– Just nu kan man säga att de som ägt en bostad i 2-4 år i Malmö troligtvis gör en väldigt bra affär. Vi har också ett läge där hushållen tror på en fortsatt prisuppgång vilket gör att köpläget just nu också är rätt. Köper man och säljer i samma marknad spelar det oftast ingen större roll hur marknaden ser ut då det kan bli ett nollsummespel.

Hur har det varit på marknaden under pandemiåret 2020?

– Ett på många sätt märkligt år där vi snabbt fick ställa om vår verksamhet i mars och anpassa oss till de nya förutsättningarna i att genomföra en bostadsaffär. Innan pandemin stod vi i februari med vid den tiden den hittills högsta punkten i priserna. Prisfallet som började fick ytterligare en push genom hushållens oro och domedagsprofetior från media och flera så kallade experter om worst case-scenarion. Idag står priserna på all time high igen och hushållens förväntningar på marknaden har nog aldrig vänt upp så snabbt som perioden maj till augusti i år.

Vad efterfrågas mest av köparna?

– Efterfrågan på småhus i Malmö Kommun har aldrig varit större än nu.

Kasper Isgrens tips till den som vill köpa eller sälja:

– Läs på och lär dig om den marknad du är intresserad av. Lär dig hur en bostadsrättsförening fungerar eller vilka riskkonstruktioner du kan stöta på i olika hustyper. Träffa en mäklare tidigt för att lägga en plan kring hur du bäst förbereder din försäljning. Är du sen med detta riskerar du att mista viktig tid samt att du är mindre förberedd för en stor affär som du trots allt gör väldigt sällan.

Jesper Björnsson, Fastighetsmäklare och partner vid Fastighetsbyrån Malmö

Jesper Björnsson, Fastighetsbyrån Malmö

Hur skulle ni beskriva bostadsmarknaden i Malmö just nu?

– Bostadsmarknaden har landat på fötterna efter en viss osäkerhet från i våras. Det är återigen mycket folk på visningarna och bra intresse för både villor och bostadsrätter.

Är det säljläge? Köpläge?

– Både och. Säljläge på det viset att priserna är historiskt höga och att det är övervägande säljarna som har fördelarna vid förhandling. Köpläge på det viset att indikationen är att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga och därför fördelaktigt att köpa så snart som möjligt innan priserna stiger ytterligare.

Hur har det varit på marknaden under pandemiåret 2020?

– Det som präglat året är just oron som uppstod i våras när pandemin tog fart. Oron påverkade bostadsrättsmarknaden mer än villamarknaden som fortsatte att vara stabil. Men oron planade ut över sommaren och vi hade avsevärt fler försäljningar än under tidigare somrar. Troligtvis på grund av att många ”hemestrade” istället för att resa iväg.

Vad efterfrågas mest av köparna? 

– Villor, radhus och marklägenheter med uteplats.

Jesper Björnssons tips till dig som vill köpa eller sälja:

– Ett råd till säljarna är att välja att anlita en duktig mäklare som har kunskapen och förmågan att hantera de olika invändningarna som oroliga köpare kan ha. Till köparna är rådet att vara väl förberedda inför visningen genom att ha klart med lånelöftet så att de inte missar möjligheten att köpa sin drömbostad. Och för dom köparna som äger sin bostad är mitt råd att förbereda sin egen försäljning så att de är i helt rätt fas när de köpt sin nya bostad.

Johan Linde, vd Våningen & Villan.

Johan Linde, Våningen & Villan

Hur skulle ni beskriva bostadsmarknaden i Malmö just nu?

– Just nu upplever vi ett högt tryck på bostadsmarknaden i Malmö där minskat utbud parallellt med ökad efterfrågan leder till snabbare säljprocesser och en tillit från marknaden. Fokus på det egna hemmet har blivit större som ett led av att resandet minskat. Utbudet av villafastigheter är ringa och även bostadsrätterna visar en klar linje uppåt på intresse- och priskurvan.

Är det säljläge? Köpläge? 

– En bostadsaffär är ofta en investering på längre sikt och att sälja och köpa i rådande marknad behöver inte vara fel. Marknaden känns trygg omvärldsläget lite till trots. Har man funderat på att byta bostad och avvaktat ett tag kan timingen verkligen vara rätt nu. Ett nytt normalläge har infunnit sig.

Hur har det varit på marknaden under pandemiåret 2020?

– Precis vid utbrottet nu på våren upplevde vi marknaden lite avvaktande men nu är det verkligen fullt tryck, inte minst vad det gäller nyproduktionen som på allvar tagit fart med fulla spjäll sedan midsommar. En rekordsommar på många plan och prognosmässigt räknar vi med en stark marknad under resten av året.

Vad efterfrågas mest av köparna?

– Generellt finns det ett högt och brett intresse på hela bostadsarenan men det som sticker ut lite extra är intresset för villor där prisutvecklingen gått väldigt starkt framåt. Mindre studentlägenheter har svalnat av lite i linje med distansundervisning på grund av pandemin.

Johan Lindes tips till dig som vill köpa eller sälja:

Att alltid börja med ett lånelöfte är lite av en grundregel och att givetvis sätta upp en budget för bostadsköpet. För den som går i säljtankar är förberedelse inför försäljning samt presentation och säljupplägg inte att förringa. Känner man sig osäker att köpa innan man sålt går det ju utmärkt att börja sälja den egna bostaden innan man inskaffar ny bostad. På så sätt säkrar man sin kalkyl och vet vad man har att handla för.

Marcus Abrahamsson, fastighetsmäklare och försäljningschef för Malmöregionen på SkandiaMäklarna.

Marcus Abrahamsson, SkandiaMäklarna

Hur skulle ni beskriva bostadsmarknaden i Malmö just nu?

– Vi ser just nu ett betydligt lägre utbud av bostadsrätter än i våras då utbudet var rekordhögt. Många var oroliga att coronaviruset skulle ställa till med en ekonomisk kris och ville därför sälja snabbt, vilket i sin tur gjorde att utbudet gick upp kraftigt och priserna gick ner under våren. I dag är oron för ekonomin mindre, prognoserna för BNP bättre än väntat och utbudet är nere på låga nivåer igen, till och med lite lägre än i höstas. På villasidan ser vi ett historiskt lågt utbud vilket gör att vi ser många spekulanter på visningarna. 

Är det säljläge? Köpläge? 

– Både och! Det går betydligt bättre att sälja sin bostad när utbudet inte är lika högt som det var i våras, dessutom finns inte oron för en ekonomisk kris kvar på samma sätt. Kikar vi på prisutvecklingen historiskt har det inte funnits en bättre tid att sälja sin bostad än nu. Samtidigt är priserna i Malmö på framförallt bostadsrätter fortfarande relativt låga om man jämför med andra större städer i Sverige. Om vi också lägger till i ekvationen att regionen är en av Sveriges mest expansiva så är det inte orimligt att anta att priserna kommer öka de kommande åren, vilket gör ett bostadsköp en bra investering.

Hur har det varit på marknaden under pandemiåret 2020?

– I början av pandemin såg vi en kraftig uppgång i utbudet av bostadsrätter vilket tillsammans med oro både för att bli smittad på visningar och oro för en ekonomisk kris gjorde att många spekulanter stannade hemma eller avvaktade med att köpa. Det ledde till en negativ prisutveckling som nu hämtat sig igen. På villasidan har vi egentligen bara sett att priserna gått upp under året.

Vad efterfrågas mest av köparna?

– Just nu är det hus generellt. Bostadsrätter med speciella attribut som takterasser, kakelugnar, utsikt och charm är alltid populärt och efterfrågas av många.

Marcus Abrahamssons tips till dig som vill köpa eller sälja:

Som köpare handlar det som vanligtvis om att vara påläst och handlingskraftig. Vänta inte på att en eventuell budgivning ska dra igång – agera! Se till att du som köpare är förberedd med lånelöfte innan visning och gärna att du förberett din egen försäljning. Läs på om föreningen och tänk på att räntan kan komma att gå upp på sikt. Som säljare är det bra att göra sin bostad redo i god tid innan tänkt försäljning så att tid finns att förbereda annonsen. Då får också mäklaren extra tid att samla spekulanter innan man går ut skarpt med bostaden till försäljning och dessutom fås en värdefull mäklarkontakt som kan användas som bollplank i till exempel en budgivning när du letar ny bostad.

Följ ämnen i artikeln