Sjuksköterskan Ebba: ”Viktigt att påminna sig – många som dog”

Publicerad 2020-09-24

Ebba Gyberg, 24, var nyutexaminerad sjuksköterska när hon skulle börja sitt första jobb på infektionsavdelningen på Danderyds Sjukhus.

Då drabbade en pandemi världen och många smittades av covid-19.

Ebba beskrev situationen sin videodagbok på Aftonbladet. Fem månader efteråt har hon nu tittat på det första avsnittet.

– Det här klippet väcker väldigt många känslor. Jag tror att det är väldigt bra att påminna sig om det var så här det var. Det var faktiskt någon som dog på de flesta av mina arbetspass under den här tiden, säger Ebba Gyberg.

Under våren tog Ebba Gyberg främst hand om patienter med covid-19 på infektionsavdelningen på Danderyds sjukhus. Den 27 april 2020 publicerades det första avsnittet av hennes videodagbok på Aftonbladet.se.

– Detta är mitt första riktiga jobb. Jag har aldrig sett någon dö – nu gör jag det nästan varje arbetspass, berättade Ebba Gyberg i sin första videodagbok.

Nu, fem månader senare, har hon tittat på den första videodagboken som spelades in i början av pandemin. Att hon skulle hamna mitt i en något sådant, som nyutexaminerad och på sitt första riktiga jobb, hade hon aldrig kunnat tro.

Ebba Gyberg, april 2020: ”Jag vet ärligt talat inte hur jag kommer att hantera det här när det är över”

”Jag såg så trött ut”

I första avsnittet som spelades in i slutet av april är hon på väg till jobbet tidigt på morgonen. Hon säger: ”Godmorgon. Klockan är ungefär kvart över sex. Jag tror jag lyckades sova fem timmar.” Och nu, fem månader senare, reagerar hon direkt på hur hon ser ut i klippet.

– Redan i klippet från tunnelbanan så slås jag av hur trött jag ser ut. Och jag ser precis så trött ut som jag kommer ihåg att jag var, säger Ebba Gyberg.

Hög arbetsbelastning

Infektionskliniken på Danderyds sjukhus har cirka 40 platser och alla var nästan alltid fullbelagda under våren. Då kunde vi följa Ebbas Gybergs arbete med patienter som drabbats av covid-19. Hon beskrev hur intensivt det var att ta hand om alla patienter och hur slitsamt det var att jobba med skyddsutrusningen på.

– När vi var i det här kändes det som att det alltid skulle vara så här. Jag tänker också på hur mycket jag utvecklats i min roll som sjuksköterska. Och hur lite jag visste då, säger Ebba nu.

Sjuksköterskan Ebba Gyberg tittar på, och kommenterar den, första videodagboken som publicerades i slutet av april.

Psykologstöd

I början av pandemin, när avdelningen var fullsatt och många patienter dog, hade de anställda psykologer som de hade möjlighet att prata med varje vecka.

– Och det tror jag var jätteviktigt för att vi då skulle få prata om det som hände. För mig personligen tror jag att den här videodagboken bidragit mycket till att jag har bearbetat det jag varit med om. Inte bara för att jag pratat om det med er. Utan det har också lett till att jag pratat med väldigt många olika människor både på jobbet och utanför jobbet om hela den här situationen.

Kände sig otillräcklig

I videodagboken i slutet av april uttrycker hon också sin oro för den höga arbetsbelastningen, hur mycket tid det gick åt att ta hand om skyddsutrustningen och hur otillräcklig hon kände sig många gånger. Allt det kommenterar hon också i klippet som spelats in i april.

Se senaste avsnittet av Ebbas videodagbok, där hon tittar på första avsnittet, finns i spelaren i artikeln här ovanför. Det första avsnittet från videodagboken ligger här nedanför.

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen