Efter krisveckorna – ambulansstopp på Sös

Uppdaterad 2021-03-29 | Publicerad 2021-03-28

För vårdpersonalen på Södersjukhuset tog den andra coronavågen aldrig slut.

Läget på intensivvårdsavdelningarna har varit extremt i veckor, men inte förrän i fredags kunde sjukhuset börja skicka patienter till andra mindre belastade sjukhus i regionen.

– Många hoppas nog att det ska komma ett ljus i tunneln snart, säger sjuksköteskan Patrik Westerberg.

På två veckor har antalet inlagda på iva ökat med 80 procent i Stockholm.

Södersjukhuset har intensivvårdat flest patienter i landet 2021, enligt Svenskt intensivvårdsregister.

Flera anställda vittnar under anonymitet om ett extremt läge som pågått i veckor, och under de senaste dagarna har det varit fullbelagt på sjukhusets två intensivvårdsavdelningar.

Trots det var det först under fredagen som det blev möjligt att skicka ambulanser med patienter till andra sjukhus i Stockholm.

”Beslutet fattades på grund av den mycket ansträngda situationen på Södersjukhuset, framförallt inom intensivvården”, skriver Södersjukhusets vd Mikael Runsiö i ett mejl till Aftonbladet.

Södersjukhusets vd Mikael Runsiö.

Förstärkningsläge sedan november

Enligt vd:n var det inte möjligt för sjukhuset att ta beslut om omdirigering före fredagen.

”Beslutet att omdirigera är inte upp till Södersjukhuset utan måste tas utifrån en helhetsbedömning av situationen i regionen”, förklarar Mikael Runsiö.

Sedan den 9 november 2020 har sjukhuset varit i förstärkningsläge.

– Vi har egentligen haft det mer ansträngt under en ganska lång tid. Vi kom aldrig ner i antalet patienter efter andra vågen, säger Hanna Ahonen, chef för kommunikationsenheten på sjukhuset, och fortsätter:

– När tredje vågen startade för några veckor sedan gick vi in med ett redan högt patientantal. Men nu är det även ansträngt på andra sjukhus i Stockholm.

”Sliten personalgrupp”

När Aftonbladet träffar sjuksköterskan Patrik Westerberg har han just gått av sitt pass på intensivvårdsavdelningen vid Södersjukhuset på lördagen.

– Det är ansträngt och väldigt mycket att göra. Det är många sjuka patienter och vi försöker successivt öka vår kapacitet allt vad det går, säger han.

Sjuksköterskan Patrik Westerberg.

Det har varit högt tryck länge nu, hur känns det för er som jobbar med detta?

– Det är tufft och det är en sliten personalgrupp, det är inget att hyckla om. Vi är inne i det som kallas den tredje vågen och det är jobbigt. Många hoppas nog att det ska komma ett ljus i tunneln snart.

Han säger också att det inte enbart är äldre som behöver intensivvård.

– Mycket som gör jobbet mycket tungt är att många yngre blir sjuka. De syns inte i dödsstatistiken, men de behöver många veckor av vård.

Följ ämnen i artikeln