Nya lättnaderna i Danmark – festa så länge du vill

Uppdaterad 2021-05-05 | Publicerad 2021-05-04

Nu kommer glädjebeskedet för danskarna – snart öppnar landet igen.

Det enades regeringen om i natt.

– Danmark ska så snabbt det går tillbaka till normaltillstånd, säger hälsominister Magnus Heunicke till Danmarks Radio.

På tisdagen vaknade många danskar upp till glada nyheter. På torsdag ska Danmark lätta ytterligare på sina pandemirestriktioner.

Regeringen och folketinget enades om beslutet under natten.

– Danmark ska så snabbt det går tillbaka till normaltillstånd, säger hälsominister Magnus Heunicke enligt DR.

Han tillägger att det ska ske kontrollerat och med fokus på att fortfarande hålla nere smittspridningen.

Vissa lättnader gäller för dem som har ett coronapass – ett pass som visar att man är fullvaccinerad, har testat negativt eller har haft covid-19.

Danmarks hälsominister Magnus Heunicke.

Här är de nya lättnaderna

Danmark har hittills öppnat stegvis. För en månad sedan, den 6 april, lättades på vissa restriktioner. Då fick frisörer, massage- och skönhetssalonger, tatueringsstudior och körskolor öppna igen.

Den 21 april tilläts restaurangerna börja med bordsservering inomhus igen, med vissa begränsningar.

Om man inte är vaccinerad, kräver vissa lättnader att man kan uppvisa ett negativt covidtest som är max 72 timmar gammalt.

Hittills har eleverna i årskurs 5–8 endast varit i skolan på halvtid, men den 6 maj ska alla grundskoleelever återvända till klassrummen på heltid.

Regeln om att privata fester ska avslutas klockan 23 slopas, precis som reglerna om att privata tillställningar på lokal med serveringstillstånd efter torsdag inte får pågå efter klockan 23.

30-minutersregeln, som tidigare gällt på landets krogar, caféer och restauranger, slopas. Det betyder att man inte längre behöver boka ett bord minst 30 minuter i förväg för att få vara på krogen. Däremot måste man kunna bevisa att man är frisk.

Gränsen för hur många människor som får samlas inomhus höjs till 25. Den nya gränsen utomhus blir 75.

Gym- och idrottsanläggningar med inomhusverksamhet får öppna för personer över 18 år med coronapass.

Teatrar, biografer och andra evenemangslokaler får släppa in 2 000 personer. För att släppas in krävs även här att man kan uppvisa ett negativt coronatest.

Som det ser ut nu kommer även utomhusfestivaler kunna hållas med 2 000 personer. Tanken är att besökarna ska delas in i grupper om 200 personer till en början.

Från och med den 1 augusti kommer publiktaket höjas till 5 000 personer, med grupper om 500 personer – men om smittoläget tillåter, kan denna gräns komma att höjas till 10 000 personer, skriver DR.

Det här gäller vid inresa till Danmark

Sedan den 21 april har landet gjort regelbundna utvärderingar av smittoläget i EU.

Fullt vaccinerade resenärer bosatta i EU- och Schengenländerna kan komma in i Danmark utan krav på testning och isolering efter inresa.

Det ska ha gått minst två veckor och högst 180 dagar sedan vaccinationen slutfördes.

Reser man från ett orange- eller rödlistat land måste man isolera sig i 10 dagar vid inresa, om man inte vaccinerat sig.

ANNONS