Bidens medarbetare hotade reporter: Ska krossa dig

Uppdaterad 2021-02-13 | Publicerad 2021-02-12

En av Joe Bidens medarbetare har ett förhållande med en journalist som bevakade presidentens valkampanj.

När sajten Politico skulle skriva om det hotade han reportern.

– Jag ska krossa dig och förstöra ditt rykte, sa TJ Ducklo enligt Vanity Fair.

Kärlekshistorien mellan en medarbetare och en journalist och dess efterspel har blivit en huvudvärk för Joe Biden.

När han tog över Vita huset var han noga med att säga att nya tider gällde och att alla medarbetare hade höga krav på sig.

– Jag skämtar inte när jag säger detta: Om du någonsin arbetar för mig och jag hör dig behandla en kollega respektlöst, är oförskämd mot någon, kommer jag sparka dig på sekunden, sa Joe Biden under ett videomöte med över tusen nyanställda i hans administration under installationsdagen.

Samma dag uppges en av hans medarbetare ha betett sig helt annorlunda.

Enligt en artikel i Vanity Fair ringde Joe Bidens biträdande pressekreterare TJ Ducklo reportern Tara Palmeri på sajten Politico för att försöka stoppa en artikel om hans förhållande med journalisten Alexi McCammond, som jobbar på konkurrerande nyhetssajten Axios.

TJ Ducklo.

Hotade krossa politisk reporter

I samtalet ska han ha hotat att krossa reportern, förstöra hennes rykte och dessutom tillade han att hon bara är svartsjuk för att andra journalister anses mer attraktiva.

Anledningen till att Politico planerade att skriva om historien var att McCammond inför valet bevakade Joe Bidens presidentkampanj och det finns en möjlig jäv. Efter valet bevakar hon nu vicepresident Kamala Harris.

Bråket inträffade redan under installationsdagen den 20 januari, men blev känt först genom artikeln i Vanity Fair under fredagen. Tidningen skriver att bakom kulisserna har Politico och Vita huset diskuterat saken fram och tillbaka.

Både Bidens pressekreterare Jen Psaki och kommunikationschef Kate Bedingfield ska ha varit inblandade i samtalen med Politicos chefer.

I ett samtal erkänner Vita huset att medarbetarens utbrott var olämpligt och att han skulle be om ursäkt. Men i ett annat samtal ska man ha gått till attack mot Politicos reporter och ifrågasatt varför hon ”läckt” information från en konfidentiellt samtal.

Tara Palmieri har själv uppgett att hon bara lämnat sina anteckningar från samtalet vidare till sina chefer eftersom de efterfrågat dem.

Tara Palmeri.

Stängdes av efter avslöjande

Först efter Vanity Fairs artikel gick Jen Psaki ut på Twitter och meddelade att AJ Ducklo nu stängts av en vecka för sitt misstänkta hot mot reportern, men inte kommer få sparken.

På en pressträff under fredagen sa Psaki att avstängningen är ett ”viktigt steg för att visa att vi inte ser detta som acceptabelt”. Hon uppger att president Biden inte varit inblandad i beslutet, enligt Washington Post.

Tidningen kallar historien för ett ”tidigt test för Bidens administration” och hur de lever upp till sina löften.

Politico skrev inget om bråket när det hände. Men man antydde vad som hänt i ett nyhetsbrev den 21 januari. Man länkade till en artikel om Joe Bidens höga krav på sina anställda med ett tillägg: ”Viktig fråga som vi undrar över denna morgon: Gäller detta även hur presstjänsten beter sig mot reportrar?”

Följ ämnen i artikeln