Publicerad:
Uppdaterad:

Frankrike avfärdar turkiska "skrämselförsök"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En ung man protesterar mot Frankrikes president Emmanuel Macron vid en demonstration i Istanbul.
Foto: Emrah Gurel/AP/TT
En ung man protesterar mot Frankrikes president Emmanuel Macron vid en demonstration i Istanbul.

Turkiet hotar med åtgärder efter en karikatyrteckning av landets president Recep Tayyip Erdogan i den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

Frankrike meddelar att "skrämselförsök" är dömda att misslyckas.

Bilden visar en dreglande Erdogan som sitter och dricker öl i bara kalsongerna medan han lyfter en hijabklädd kvinnas kjol för att spana in hennes nakna bakdel. "Ooh, profeten", säger karikatyren i en pratbubbla. Rubriken till bilden lyder "Erdogan: Privat är han mycket lustig".

Teckningen är "vidrig" och ett uttryck för "kulturrasism", anser Erdogans presschef Fahrettin Altun och skriver på Twitter: "Den franske presidenten Macrons antimuslimska agenda bär frukt!"

Skärpt konflikt

Som en följd har Turkiet hotet med juridiska och diplomatiska åtgärder mot Charlie Hebdo och Frankrike. Den franska regeringens talesperson Gabriel Attal gjorde på onsdagen klart att Frankrike inte kommer att ge efter för försök att destabilisera och skrämmas.

– Landet kommer aldrig av avstå från sina principer och värderingar, sade han efter ett regeringssammanträde.

Publiceringen i Charlie Hebdo sker i ljuset av en uppflammande konflikt mellan Frankrike och flera länder i den muslimska världen, sedan den franske presidenten Emmanuel Macron blåst till strid mot islamism efter det bestialiska mordet på läraren Samuel Paty.

Ohyggligt dåd

En 18-årig man knivhögg Paty till döds i en förort till Paris den 16 oktober. Han var provocerad av att läraren hade visat Muhammedkarikatyrer under en lektion om yttrandefrihet. Efter mordet skar 18-åringen huvudet av läraren. Polisen sköt ihjäl honom.

Liksom hela Frankrike reagerade president Emmanuel Macron skarpt på dådet.

– Han dödades för att islamisterna vill stjäla vår framtid, sade Macron vid en tv-sänd minneshögtid i förra veckan.

Franskt stöd

Erdogan har svarat med att uppmana Macron att göra ett "psyktest", något som fått Frankrike att kalla hem sin ambassadör och flera EU-länder att sluta upp bakom Macron.

Islamistiska terrorister attackerade i januari 2015 Charlie Hebdos redaktion och dödade tolv personer på grund av satirteckningar på profeten Muhammed. Tidskriften återutgav de stridbara teckningarna i förra månaden när rättegången inleddes mot misstänkta medhjälpare i Charlie Hebdo-attacken.

Publicerad:
Publicerad: