Trump ökar trycket för att stoppa Bidens seger

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump ökar trycket för att få valet underkänt.

Under helgen har presidentens gäng svingat åt alla håll – utan en samordnad attack. Kampanjchefen Bill Stepien har samlat styrkorna och rasar mot “amatör”-utspel.

Nu har man också fått med sig majoritetsledaren Mitch McConnell.

Efter en helg där Joe Biden av de stora tv-bolagen tilldelades segern i valet och Donald Trump endast syntes till på golfbanan har presidentens stab nu ökat trycket för att underkänna resultatet.

President Trump har i en ny serie tweets under måndagskvällen meddelat att han egentligen vann delstaterna som grundlade Joe Bidens seger.

Nu tvingar han ut fler på banan för att sätta press på opinionen mot valresultatet.

Trump har fått med sig Mitch McConnell.
Foto: Susan Walsh / AP
Trump har fått med sig Mitch McConnell.

McConnell stöttar Trump

Under sena kvällen gick Republikanernas majoritetsledare Mitch McConnell ut och sa att han inte erkänner Biden som ny president.

Han säger att president Trump är i sin fulla rätt att utreda alla tänkbara tecken på valfusk och att man måste vänta till alla röster är räknade.

En seger för president Trump efter en helg av tystnad från McConnell och övriga topprepublikaner. På en pressträff med Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany och Ronna Ronna McDaniel , ordförande i RNC, Republikanernas nationella förbund, under måndagskvällen framfördes nya anklagelser om oegentligheter i valet i Pennsylvania.

Anklagelserna från pressekreteraren var så svepande att till och med Donald Trumps favoritkanal Fox News bröt sändningen med hänvisning till att det inte fanns några bevis för det hon sa.

– Hon säger att den andra sidan ”välkomnar fusk och välkomnar illegala röster”. Om hon inte har mer detaljer som styrker detta kan jag inte stå bakom att fortsätta visa er detta, sa nyhetsankaret Neil Cavuto i sändningen enligt The Daily Beast.

Under natten till tisdag meddelade justitieminister Bill Barr att han godkänner att åklagare börjar granska möjligt valfusk.

De republikanska senatorerna i Georgia, David Perdue och Kelly Loeffler, har krävt partivännen och statssekreteraren Brad Raffenspergers avgång. De menar att han har misslyckats med att leverera ett rättvist val.

Foto: Evan Vucci / AP
Donald Trump ökar trycket för att få valet underkänt.

Biden får inget kontor

Presidenten har också andra sätt att sätta krokben för Joe Biden och hans stab. Den federala myndighet som ser till att underlätta övergången mellan utgående och inkommande administration efter ett presidentval leds av Emily Murphy som utsetts av Donald Trump.

Hon har hittills inte gett sitt godkännande för Biden och hans folk att påbörja övergången. Hon menar att hon hittills bara sett att tv-kanaler utropat Biden som segrare och inte ser någon anledning att tycka annorlunda än president Trump, skriver Time.

Därmed kan Bidens stab stå utan en bas med kontor i Washington fram till den 14 december när elektorskollegiet ska rösta fram nästa president. Genom att inte underteckna det formella brevet får Biden och hans stab inte heller tillgång till säkerhetsregister som kan behövas för att göra bakgrundskontroller på möjliga rekryteringar till en ny administration, skriver CNN.

Samtidigt har Trumps kampanjchef Bill Stepien och advokaten Justin Clark under måndagen haft möten med staben om nästa steg i processen att utmana valets legitimitet, skriver Politico.

Man säger sig ha tillräckligt med bevis om valfusk för att kunna ändra resultatet i Pennsylvania och förväntar sig omräkning av rösterna i Georgia och Arizona. Dessutom funderar man på rättsliga åtgärder i Michigan och Wisconsin.

Rasar mot amatörer

För att kunna betala för de rättsliga striderna ska man nu samla in hundratals miljoner kronor från republikanska bidragsgivare.

Men om den aggressiva taktiken ska ha någon chans att lyckas krävs disciplin och samordning. Under mötet med staben rasade Bill Stepien mot ”amatör”-utspel från medarbetare.

Kommunikationschefen Tim Murtaugh twittrade en bild på en tidningssida från Washington Post 2000 med rubriken ”President Gore” för att visa hur media felaktigt kan utse en vinnare. Problemet var bara att rubriken inte existerade, utan var fejk. Han fick radera tweeten.

Foto: John Minchillo / AP
Rudy Giuliani höll pressträff på en parkeringsplats.

Pressträff på p-plats

Kampanjen fick också oönskad uppmärksamhet av det mer hånfulla slaget efter en presskonferens som Trumps personlige advokat Rudy Giuliani höll i lördags samtidigt som tv-bolagen utropade Biden som segrare.

Då utlovade presidenten först en viktig presskonferens på ett Four Seasons-hotell i Philadelphia. Det visade sig att Giuliani egentligen skulle tala på parkeringen till en trädgårdsfirma med samma namn i stadens utkanter. ”Mellan en dildoshop och ett krematorium”, som många av häcklarna noterat.

Det blev inte bättre när det under måndagen framkom att en person som Giuliani presenterade som en valövervakare från Pennsylvania visade sig vara en ökänd man från New Jersey som bland annat har dömts för att ha blottat sig för småflickor, skriver Politico.

Publicerad:

LÄS VIDARE