Så skulle en Kristersson-regering kunna se ut

Uppdaterad 2021-06-30 | Publicerad 2021-06-29

Ulf Kristersson har fått uppdraget att bilda en ny regering – men hur skulle en M-regering se ut?

Enligt Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin finns det bara två alternativ.

– Båda alternativen kräver stöd av SD, säger hon.

På tisdagen meddelade talmannen Andreas Norlén att han ger M-ledaren Ulf Kristersson sonderingsuppdraget. Nu ska Kristersson hitta stöd för en ny regering och senast på fredag ska han ge talmannen ett besked.

Om Kristersson lyckas med sitt sonderingsuppdrag kommer en statsministeromröstning hållas i riksdagen på måndag.

Men hur skulle en regering med Ulf Kristersson som statsminister kunna se ut?

Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin säger att Kristersson har två olika alternativ.

–Det första alternativet är att han bildar den regering som han har sagt att han vill ha, tillsammans med KD, med stöd av L och SD, säger Lena Mellin.

– Det andra alternativet är att han bildar en regering tillsammans med KD och L, med stöd av SD. Det har han inte sagt att han vill, med det är ett alternativ.

Ulf Kristersson (M) skulle kunna bli statsminister redan på måndag.

Med båda alternativen skulle Kristersson sannolikt få igenom sin budget i höst, enligt Lena Mellin.

Men Kristerssons problem är inte att bilda en regering, utan att bli vald till statsminister i den eventuella omröstningen i riksdagen på måndag, enligt Lena Mellin.

– På pappret har han 175 mandat emot sig, säger hon.

För att en statsminister ska bli vald krävs det att minst hälften av riksdagens 349 riksdagsledamöter inte röstar nej till kandidaten. Som det ser ut nu, har Kristersson alltså 175 nej-röster emot sig. Det innebär att han riskerar att bli fälld om en omröstning hålls på måndag.

Hur ser regeringarna ut?

Om Kristersson väljer det första alternativet och bildar en regering med KD kommer han välja statsministerposten till sig själv.

– Frågan är då vad Ebba Busch (KD) kommer kräva att få i gengäld. Med tanke på KD:s profil kan man tänka sig att det blir socialministerrollen för henne, säger Lena Mellin, och fortsätter:

– KD har tidigare haft den ministerrollen. M kommer troligtvis att lägga finansministerposten på Elisabeth Svantesson (M).

Det andra alternativet är att det blir en trepartsregering med M, KD och L, som stöds av SD. Då är det troligt att Nyamko Sabuni (L) kommer vilja ha rollen som skolminister eller justitieminister, tror Lena Mellin.

Vad innebär det här för SD?

Båda alternativen kräver stöd av SD. Enligt Lena Mellin kommer SD vara nöjda med att ge sitt stöd, om det innebär att inflytandet är i paritet till partiets storlek.

– SD tror inte att de tar plats i en sådan borgerlig regering, som Kristerssons skulle bli. Därför nöjer de sig med att ge sitt inflytande. SD kommer framför allt vilja ha inflytande på de frågor som berör brott och straff, äldreomsorgen och migrationsfrågan, säger Lena Mellin.
Hon säger också att SD kommer vara ”lydiga” när de väl ingått i samarbetet, om en M-regering bildas.

– De vill inte framstå som bråkstakar och några man inte kan lita på. De är snarare tvärtom, de vill att andra partier ska framstå som opålitliga, säger Lena Mellin.

Vad hinner en M-ledd regering göra fram till 2022?

Det ordinarie riksdagsvalet äger rum om lite mer än ett år, i september 2022. Vad skulle en M-ledd regering hinna göra fram tills dess?

– Man hinner inte göra mycket på ett år som ger avtryck i verkligheten, men man kan fatta beslut som gör avtryck senare. Det kan räcka inför riksdagsvalet nästa år, säger Lena Mellin.

Vad är det första Kristersson sagt att han ska göra om han blir statsminister?

– Han har inte sagt exakt vad han ska göra, men han har pekat ut flera områden som han anser kräver åtgärder. Bland annat har han pratat mycket om att förbättra arbetsförhållandena inom äldreomsorgen, säger Lena Mellin, och fortsätter:

– Andra frågor som Kristersson riktat in sig på är allting som har med att bekämpa brottsligheten att göra, och allt som berör migranter som inte har uppehållstillstånd, men som är kvar i Sverige ändå.

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.

DAILY Regeringskris – det nya normala?

Aftonbladet Daily med statsvetaren Linn Mårdstam.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen