Varnar: Hundsmugglare får fri lejd

TT

Publicerad 2021-04-20

Hundsmugglare kan få det lättare att verka om lagen ändras, larmar Jordbruksverket och Tullverket. Dessa Rhodesian Ridgeback-valpar har inget med smugglingen att göra. Arkivbild.

Med den nya djurhälsolag som föreslås blir det fritt fram för hundsmugglare, varnar Jordbruksverket och Tullverket i en debattartikel i DN.

Smugglingen av hundar – som ofta kopplas till organiserad brottslighet – ökar. Dels får djuren utstå stort lidande och dels kan smittsamma sjukdomar komma in i Sverige, skriver Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och Tullverkets dito Charlotte Svensson.

I remissvar till regeringen påpekar de att tullen inte längre kommer att få stoppa fordon för att söka efter sällskapsdjur eller andra levande djur, om tullens befogenheter vid gränsen mot andra EU-länder minskar.

"Vi skulle heller inte kunna omhänderta hundar i väntan på besked från veterinär om vad som ska ske med hunden. I praktiken skulle förslaget, om det blir lag, innebära fri lejd för de kriminella som ägnar sig åt smuggling av sällskapsdjur", skriver generaldirektörerna.