Nya samtal stundar om kanslerstriden

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
CDU-ledaren Armin Laschet möter ett pressuppbåd utanför partiets högkvarter i Berlin.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
CDU-ledaren Armin Laschet möter ett pressuppbåd utanför partiets högkvarter i Berlin.

NYHETER

Miljöpartiet De gröna har gjort sitt val – Annalena Baerbock blir partiets kandidat till att efterträda förbundskansler Angela Merkel efter höstens val. Men beskedet om vem som blir maktbärande CDU:s kandidat tycks dröja.

Baerbock, som i sin ungdom var trampolingymnast på elitnivå, är statsvetare och jurist med inriktning på internationell rätt. Hon har ingen regeringserfarenhet på delstatsnivå, men har varit ordförande för partidistriktet i Brandenburg och även klimatpolitisk talesperson för förbundsdagsgruppen.

Det är första gången i De grönas fyrtioåriga historia som man går fram med en kanslerkandidat. Därmed utmanar partiet, som har medvind med runt 20 procents stöd i opinionsmätningarna, Merkels kristdemokratiska union om posten. Baerbock uppmanar nu väljarna att hjälpa partiet att ta sig förbi Merkels CDU.

– Vi vill leda den här regeringen, sade hon efter tillkännagivandet och tillade att det nu är upp till väljarna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nya CDU-samtal

De gröna har hanterat processen internt, till skillnad från kristdemokraterna där den nytillträdde CDU-basen Armin Laschet och hans bayerske rival Markus Söder ägnat sig åt en uppslitande strid inför öppen ridå. På måndagskvällen träffas partiet för ännu en runda av samtal för att nå en lösning på den bittra striden, enligt Laschet som manar samtliga parter att vara "respektfulla" mot varandra.

– Vi vet från USA vad det innebär med polariserade valkampanjer, och vi vet hur lång tid det tog och tar för en ny president att än en gång ena landet, sade han med hänvisning till USA:s president Joe Biden, enligt Reuters.

Kommer acceptera beslut

Som ledare av CDU hade Laschet i vanliga fall varit självskriven som tvåpartiblockets kanslerkandidat. Men Bayerns starke man Söder är betydligt mer populär bland tyskarna än sin rival – en färsk opinionsmätning från public service-bolaget ARD visar att 44 procent av befolkningen ser Söder som den mest kvalificerade CDU/CSU-kandidaten, att jämföra med Laschets 15-procentiga stöd.

Enligt Laschet bjöd han in CSU:s Söder till måndagens samtal, men fick nej. Samtidigt uppgav Söder att han kommer att acceptera beslutet om CDU väljer att stötta Laschet som kanslerkandidat.

Enligt de flesta bedömare är det fortfarande mest sannolikt att det efter valet i september blir en CDU/CSU-ledd regeringskoalition med De gröna som juniorpartner.

Publicerad: