Deras plan för att störta Netanyahu: Turas om vid makten

Uppdaterad 2021-06-01 | Publicerad 2021-05-31

Efter 12 år vid makten klämtar klockan för Benjamin Netanyahu.

Två oppositionsledare uppgav på söndagen att de för samtal om en bred koalitionsregering.

Deras plan är att turas om att leda Israel.

Följ ämnen
Israel

Parlamentsvalet i Israel hölls 23 mars och var det fjärde på två år. Inget parti fick egen majoritet.

Uppdraget att bilda regering ligger just nu hos mittenpartiet Yesh Atid och dess ledare Yair Lapid.

Han fick ta över stafettpinnen efter att den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu misslyckats i sina försök, dessutom med en hotande dom om bedrägeri hängande över sig.

Deadline på onsdag

Senast på onsdag måste Yair Lapid redovisa hur hans sonderingar går. På söndagen tycktes han ta ett rejält steg på vägen. Då offentliggjorde Naftali Bennett, ledare för ultranationalistiska vågmästarpartiet Yamina, att han inlett samtal med Lapid i syfte att forma en koalitionsregering.

– Herr Netanyahu försöker inte längre forma en högerregering eftersom han vet mycket väl att det inte går. Jag kommer att göra allt för att bilda en bred koalitionsregering med min vän Yair Lapid, sa han i ett tv-tal.

Yair Lapid, partiledare för mittenpartiet Yesh Atid.

Tidigare under dagen hade israeliska medier rapporterat att de två oppositionsledarna planerar att turas om vid makten. Först ska Bennett vara premiärminister i två år och tre månader, sedan ska Lapid ta över lika länge.

Kräver brett stöd

För majoritet i Knesset, Israels parlament, krävs 61 mandat. Totalt finns 13 partier representerade efter valet. Den planerade koalitionen kräver stöd från höger till vänster, inklusive av det arabiska partiet Ra'am.

Som BBC konstaterar har de inblandade partierna inte mycket gemensamt utöver att de vill bli av med Benjamin Netanyahu.

Naftali Bennett avvisar påståenden om att den nya regeringen skulle luta åt vänster.

– Vänstern gör svåra kompromisser för att släppa fram mig som premiärminister. Den här regeringen kommer inte att evakuera bosättningar, ge upp territorier eller vara rädd att inleda militära operationer om de blir nödvändiga, säger han enligt CNN.

Naftali Bennett, ledare för ultranationalistiska vågmästarpartiet Yamina.

Netanyahu är partiledare för Likud och den premiärminister som suttit längst i israelisk politik. Nu står han inför sin hittills svåraste prövning som politiker.

Naftali Bennett avvisade i helgen hans senaste försök att locka över Yamina till en regering som leds av Likud.

Netanyahu: ”Bedrägeri”

Netanyahu var på söndagen rasande över Bennetts besked att han för samtal med Yair Lapid.

– Det är århundradets bedrägeri, sa Netanyahu och syftade på tidigare löften från Bennett att inte samarbeta med Lapid.

Benjamin Netanyahu.

I ett tv-tal sa Netanyahu att Naftali Bennett inte kan tas seriöst, att hans enda vilja är att sicksacka sig fram till premiärministerposten och att den föreslagna koalitionen vore ”en fara för Israels säkerhet”:

– Vad kommer Iran säga när de ser den här vänsterregeringen? Kommer de bekämpa Hamas? Det här är ett trick. Det är inte en nationell koalitionsregering, det är en antizionistisk regering som vi inte borde tillåta.

ANNONS