Brott bland unga minskar – polisen: har inte märkt någon skillnad

Publicerad 2021-06-07

Arkivbild.

En ny studie från Malmö universitet visar att ungdomsbrottsligheten minskat kraftigt de senaste 20 åren, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Men det är en bild polisen inte håller med om.

De har inte märkt att ungdomsbrotten minskar – snarare har de ökat, på nätet.

Robert Svensson, professor vid institutionen för kriminologi, Malmö universitet, säger att det närmare bestämt handlar om en minskning på 50 procent.

– I våra analyser så är minskningen över de olika brottstyperna. Både lindringar och grövre brott, säger han till radion.

Minskningen förklaras med att dagens ungdomar stannar hemma i större utsträckning på kvällarna, jämfört med tidigare.

– Det har skett förändringar i ungdomarnas aktivitetsvanor. De är ute mindre på kvällarna, de dricker mindre alkohol. De tillbringa mindre tid i riskfyllda miljöer. Och vi ser ett starkt samband mellan förändringar i aktivitet och minskat brottslighet.

Minskningen förklaras även med att föräldrar har bättre koll på sina ungdomar i och med att allt fler har mobiltelefoner, samt att allt fler unga trivs bättre i skolan och tar avstånd från brott.

Forskningen, som som bygger på svar från 50 000 niondeklassare under åren 1999-2017, visar också att unga spenderar allt mer tid med sociala medier och online spel.

Polisen håller inte med

Men det är en bild som polisen inte håller med om.

Boxiao Pan jobbar med ungdomsbrott i Roslagen. Till Sveriges Radio Ekot säger han att han inte upplever att ungdomsbrotten minskar – snarare har de ökat, på nätet.

– Vi har inte märkt någon skillnad över huvud taget. Vi ser även en större ökning av brott på nätet och mycket brott på sociala medier, säger han.

Han säger också att det är mycket svårt att utreda brott som sker på nätet.

Följ ämnen i artikeln