”Jag kan hjälpa till att minnas vilka de var”

Har kartlagt 61 kvinnor och 5 mäns öden – får stipendium av Micael Bindefeld

Publicerad 2021-01-27

Han har kartlagt 66 personer som ligger begravda på Norra judiska begravningsplatsen i Solna.

Nu får forskaren och arkeologen Daniel Leviathan årets stipendium av Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.

– Allt togs ifrån dem. Jag kan åtminstone hjälpa till att minnas vilka de var, säger han.

De 61 kvinnorna och fem männen kom till Sverige sommaren 1945. De anlände med Röda Korsets ”vita båtarna” tillsammans med 10 000 andra överlevare. Men på grund av undernäring och sjukdomar dog de efter ankomsten till Sverige.

Uppdraget att kartlägga deras livsöden kom från Judiska församlingen.

– Jag är väldigt hedrad att få göra det här, Förintelsen finns på något sätt i mitt dna. Jag är jude på min mammas sida och hela vår bakgrundshistoria har Förintelsen i sig, säger Daniel Leviathan, 29, arkeolog och forskare vid Lunds universitet.

”Det är ett oerhört vackert men ändå sorgligt projekt som Daniel ägnat all sin lediga tid åt”, säger Micael Bindefeld.

Han vill ge de här kvinnorna deras värdighet tillbaka. Och bygga en digital minnesplats.

”Allt togs ifrån dem”

– Nazisterna tog ifrån dem deras människovärde, avhumaniserade dem genom att märka dem och mörda dem. Allt togs ifrån dem. Jag kan åtminstone hjälpa till att minnas vilka de var så att de inte bara är ett anonymt namn på en gravsten.

Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen delar sedan 2015 ut ett stipendium på 500 000 kronor. Det går till en person eller ett projekt som förmedlar kunskap om Förintelsen.

Riktar sig till elever

Daniel Leviathan ska använda pengarna till en avancerad hemsida för projektet ”Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade”. Gravarna ska också få en så kallad QR-kod som man kan läsa av och få information om personens bakgrund.

– Det ska även bli en databas som kommer att göra det här materialet tillgängligt för den breda publiken. Jag riktar framför allt in mig på skolelever, mitt mål är att den här informationen och den här plattformen blir en stadig del av svensk Förintelseundervisning. Jag har 66 öden från olika platser i Europa, alla med sin egen historia. Det var människor som hade drömmar och hopp.

Daniel Leviathan är forskare och arkeolog. Han fick en smärre chock när han fick veta att han fått stipendiet. ”Just då satt jag på mitt rätt tomma kontor nere i Lund och jag föll nästan av stolen”, säger han.”

”Känner mig hedrad”

– Jag känner mig så hedrad att det inte bara var jag som såg potentialen i projektet och vad vi kan göra. Micael förstår verkligen hur viktigt det här är.

Micael Bindefelds stiftelse har tidigare delat ut stipendiet till kulturprojekt. I år är första gången en forskare får det.

– Det är ett oerhört vackert men ändå sorgligt projekt som Daniel ägnat all sin lediga tid åt. Fascinerande att man med hjälp av en hängiven ung forskares visioner kan lyfta på locket till ett stycke svensk Förintelsehistoria som är i princip okänd, säger Micael Bindefeld.

Stipendiet delas ut i dag på Förintelsens internationella minnesdag.

Följ ämnen i artikeln