Osäkert kring Astra Zenecas vaccin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

På fredagskvällen godkändes Astra Zenecas covidvaccin.
Däremot är det osäkert om vaccinet har effekt på personer över 55 år.

Astra Zenecas väg mot ett fungerande covidvaccin har kantats av bakslag och förseningar. Pfizers och Modernas vaccin godkändes för ett par månader sedan och används för fullt.
Nu har den europeiska läkemedelsmyndigheten, Ema, till slut gett Astra Zenecas vaccin grönt ljus för alla personer över 18 år. Men effekterna av vaccinet bland äldre än 55-åringar är oklar. I studierna ingick för få personer som var 55+.
Trots det förväntar sig Emas experter att vaccinet ska ge skydd även för äldre, men vill se fler studier kring hur effektivt det skyddar.
– Vi har nu tre vaccin som utvecklats och rekommenderats för godkännande mot en sjukdom som vi inte kände till för ett år sedan. Inget av dem är perfekt och inget är undergörande i sig men tillsammans utgör de verktyg och alternativ i kampen mot sjukdomen, sa Emer Cooke, chef för Europeiska läkemedelsmyndigheten, på en presskonferens på fredagen.

Emer Cooke, chef för Europeiska läkemedelsmyndigheten.
Foto: TT
Emer Cooke, chef för Europeiska läkemedelsmyndigheten.
Foto: Henrik Montgomery/ TT NYHETSBYRÅN

Övre åldersgräns

I Tyskland beslutade myndigheterna att inte ge vaccinet till invånare över 65 år, på grund av de ofullständiga studierna.
I nästa vecka ska Folkhälsomyndigheten ta beslut om en eventuell åldersgräns.
– Det här är godkänt för högre åldrar. Som äldre tycker jag inte att man ska ha några funderingar alls, säger professeor Matti Sällberg vid Karolinska institutet till SVT.
Sören Andersson, chef för Folkhälsomyndighetens vaccinationsprogram:
– Vi håller på att titta på prioriteringsordningen och Ema:s underlag. Det kan mycket väl bli så att vi rekommenderar att det används för yngre personer. Däremot kan jag i nuläget inte säga någon exakt åldersgräns. Vi måste ha mera på fötterna innan vi går ut med någonting kring det. 
– Vi bör ha ett besked i början eller i mitten av nästa vecka. Vi har absolut övervägt något i Tysklands riktning. Vi behöver bara se vad som blir en rimlig gräns som funkar, även logistiskt ihop med övriga prioriteringar. Det är inte så att vaccinet behöver ha en lägre skyddseffekt, det är det att vi saknar en dokumentation på det, säger Sören Andersson.

Foto: CAROLINA BYRMO
Matti Sällberg, professor vid Karolinska Institutet.

Fortsatta leveransproblem

Flera studier om vaccinets effekt på personer över 55 år är på väg.
– Det är ett av villkoren som är förknippade med godkännandet, att de ska skicka in resultat från de här studierna. Vi har satt en gräns på i slutet av april, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket.
Astra Zeneca är det tredje vaccinet som godkänns i EU, sedan tidigare är ju Pfizers och Modernas vaccin godkända.
Den sjunde februari väntas de första doserna av Astra Zenecas vaccin anlända till Sverige.
Sverige skulle enligt en överenskommelse få en miljon doser vaccin från Astra Zeneca, men efter problem med leveranserna kommer vi nu att få mindre än hälften, 400 000 doser. Även Pfizer-Biontech och Moderna har problem med sina leveranser till bland annat Italien, Frankrike och Schweiz.
Moderna meddelar att i deras fall handlar det om att en substansleverantör, schweiziska Lonza, behöver resurser för att kunna utöka sin produktion.

Vaccinerbjudande till sommaren

Enligt vaccinsamordnare Richard Bergström, som tidigare hävdat att alla som ville skulle vara vaccinerade i midsommar, kommer förseningarna inte att påverka så mycket.
– Vi har avtal för 40 miljoner doser som kommer till Sverige innan sommaren. Jag bedömer att det är realistiskt att nå målet att alla vuxna, det vill säga 80 procent av befolkningen i Sverige, kommer att ha blivit erbjuden att få vaccin till sommaren, säger han till Dagens Nyheter. Totalt i EU siktar man på att 70 procent av den vuxna befolkningen ska vara vaccinerad i sommar.

Foto: TT
Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Ytterligare två vaccin är på väg, Novavax och Johnson & Johnson rapporterar om positiva studier, skriver brittiska Sky News. Novavax visar att deras vaccin är effektivt på upp till 89,3 procent av testpersonerna. Johnson & Johnson rapporterar att deras vaccin är effektivt mot de svåraste covidfallen i upp till 85 procent, för lätta till allvarliga fall av covid är det effektivt upp till 66 procent.

Skillnaden mellan vaccinen

Pfizer/Biontech
Vaccintyp: mRNA
Effektivitet: 95 procent
Förvaring: 70 minusgrader
Antal doser: Två doser, 21 dagars intervall
Godkänt för: Personer 16 år och äldre
Moderna
Vaccintyp: mRNA
Effektivitet: 94 procent
Förvaring: 15–25 minusgrader
Antal doser: Två doser, 28 dagars intervall
Godkänt för: Personer 18 år och äldre
Astra Zeneca
Vaccintyp: Viral vektor, icke-replikerande
Effektivitet: 60 procent
Förvaring: Kylskåpskallt, 2–8 grader
Antal doser: Två doser, 28 dagars intervall
Godkänt för: Personer 18 år och äldre
Källa: Läkemedelsverket

Publicerad: