Så ska Sverige cybersäkras

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Cybersoldater kan vara en del i ett lands arbete med cybersäkerhet. Nu ska ett nationellt center för cybersäkerhet inrättas i Sverige. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Cybersoldater kan vara en del i ett lands arbete med cybersäkerhet. Nu ska ett nationellt center för cybersäkerhet inrättas i Sverige. Arkivbild.

NYHETER

Ett nationellt center för cybersäkerhet har inrättats i Sverige.

– Det här beslutet handlar om att kraftsamla den kompetens vi har. När vi samlar all denna kompetens får vi en slagkraftigare kärna, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid en digital pressträff.

Tanken är att centret, med fyra myndigheter som samverkar - Försvarsmakten, FRA, Säpo och MSB - ska hjälpa så väl privata som offentliga verksamheter att skydda sig mot cyberattacker. Centret har "tjuvstartat" och är redan igång med viss verksamhet, enligt Dan Eliasson, generaldirektör för MSB.

– Vi har bland annat gett ut en del publikationer under sommaren, säger han.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att regeringen kommer att satsa 440 miljoner kronor på centret fram till och med 2025.

Försvarsminister Hultqvist påpekar under pressträffen att det ständigt pågår attacker i och mot Sverige som handlar om allt från ekonomiska värden till nationens suveränitet.

– Vi tar cyberhoten på djupaste allvar, säger han.

Centret kommer att jobba med en rad olika uppgifter och samarbeta med berörda myndigheter i olika frågor. Hela cybersäkerhetsarbetet handlar enligt inrikesminister Damberg om ett "lagarbete".

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN