Nya restriktioner mot andra virusvåg i Europa

TT

Publicerad 2020-10-23

Ett barn testas för covid-19 utanför ett sjukhus i Polens huvudstad Warszawa. Arkivbild.

En andra våg av coronaviruset har nått Europa, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

Världshälsoorganisationen WHO beskriver läget som "mycket oroande" och flera länder rapporterar rekord i antalet nya fall.

Italien rapporterar 19 143 bekräftade fall av covid-19, enligt siffror från landets hälsodepartementet, under det senaste dygnet. Siffran är den högsta sedan pandemin inleddes.

Och landet är inte ensamt i Europa om att notera höga smittotal. Hälften av det nya antalet fall globalt under det senaste dygnet rapporterades just från Europa och VHO beskriver läget som "mycket oroande".

– Det är inte bara att vi ser ett ökat antal fall i många europeiska städer, intensivvårdskapaciteten kommer också att nå taket under de kommande veckorna, säger Maria Van Kerkhove som leder FN-organets coronaenhet enligt nyhetsbyrån AFP.

Hela Polen röd zon

Med rekordmånga smittade i Polen väljer regeringen att skärpa sina åtgärder för att stävja virusets spridning.

Reglerna som tidigare bara gällt vissa områden ska nu gälla i hela landet. Restaurangerna får bara sälja hämtmat och folksamlingar med fler än fem personer förbjuds. Premiärminister Mateusz Morawiecki uppmanar dessutom alla över 70 år att hålla sig hemma.

– Hela Polen kommer att utses till en röd zon från i morgon (lördag), säger han.

Undervisningen för flera årskurser i grundskolan kommer att hållas via internet, och barn får bara lämna sina hem på dagtid och i sällskap av vuxna.

Hälsominister Adam Niedzielski säger att den närmaste veckan kommer att vara avgörande för att stoppa pandemin i landet, och att effekterna av de nya reglerna bör kunna synas om ungefär två veckor.

Trycker på pausknappen

I Belgien sätter regeringen stopp för publik på sportevenemang och inför en gräns på 200 personer i publiken på teatrar, konsertlokaler och biografer. Dessutom stängs nöjesparker i ett nytt försök att bromsa coronavirusets spridning.

Sedan tidigare har restauranger, barer och kaféer hållits stängda i landet, som har drabbats hårt av pandemin.

Men för att försöka att begränsa de negativa ekonomiska följderna handlar det inte om en ny nedstängning, som den som infördes i landet i mars.

– Vi trycker på pausknappen. Vi har ett enda mål, att begränsa kontakter som inte är riktigt nödvändiga, säger premiärminister Alexander de Croo vid en presskonferens, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Det finns ingen lag som kan stoppa viruset, de enda som kan stoppa det är vi, alla tillsammans, säger han.

Högre åldrar

Smittspridningen i Europa har ökat sedan i augusti, främst de senaste veckorna, visar ECDC:s rapport som är organets 13:e sedan pandemins utbrott.

– Vi är helt tydligt i en andra våg. Vi väntar oss en fortsatt ökning av antalet smittade, säger Agoritsa Baka, expert på krisberedskap vid ECDC, till Sveriges Radio Ekot .

Enligt den förra bedömningen var smittspridningen tydligast hos personer mellan 20 och 40 års ålder, men nu syns även en ökad spridning i högre åldrar.

Agoritsa Baka uppmanar medlemsländerna att fortsätta satsa på smittspårningen, ge stöd för testning och förbereda sjukvården för ökat tryck och skydda sårbar befolkning.

Franskt rekord

Allra störst spridning rapporteras i Tjeckien, Belgien, Frankrike, Spanien och Italien.

I Frankrike sprids viruset snabbare nu än under det första utbrottet i våras, säger regeringens vetenskapliga rådgivare, epidemiologen Arnaut Fontanet, enligt Reuters.

– Den nya ökningen började i augusti, säger han till BMD TV, och lägger till att kampen mot covid-19 kommer att vara ett maraton.

Så sent som i torsdags noterade Frankrike sitt högsta antal bekräftade fall hittills under pandemin, 41 622, enligt AFP. Antalet som intensivvårdas är samtidigt det högsta sedan i maj.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen