Forskare: Inte ett smack rädd för coronavaccin

Uppdaterad 2020-12-07 | Publicerad 2020-12-02

Många svenskar är tveksamma till att vaccinera sig mot covid-19.

Hur många som väljer att göra det är avgörande för om pandemin ska kunna kontrolleras eller inte, enligt Fredrik Elgh, virolog på Umeå universitet.

– Vi är skrämda av narkolepsin i samband med Pandemrix-vaccinet. Men då ska man tänka på att det var över sex miljoner doser som gavs och några hundra personer som fick den olyckliga biverkningen, säger han.

Framtagandet av ett vaccin mot covid-19 går i rasande takt. Bolag som Moderna, Pfizer och Astra Zeneca utvecklar alla ett vaccin och vissa börjar med sin europeiska tillverkning inom kort.

Men många svenskar är tveksamma till att vaccinera sig mot covid-19, har flera undersökningar visat. En studie från Södertörns högskola som publicerades i oktober visade att bara 60 procent av svenskarna säkert eller troligen skulle ta ett covid-vaccin när det kommer. Resten säger nej eller är mer tveksamma.

Flockimmunitet målet

Enligt Ali Harandi, docent i immunologi på Göteborgs universitet, kan pandemin bara kontrolleras om tillräckligt många väljer att vaccinera sig i vår.

– Viruset kommer inte att försvinna, det är som influensa. Vi har levt med influensa i hundra år, men den är kontrollerad. Samma scenario skulle gälla för covid-19 – om tillräckligt många vaccinerar sig, säger han.

Målet med en vaccination är att uppnå flockimmunitet, men exakt hur många som behöver vaccinera sig för att nå dit vet inte forskarna i dag.

Flera vaccin har visat lovande resultat och kan förhoppningsvis snart komma ut på marknaden.

– Men vi vet att vaccin är avgörande. Man kan inte säga att vi ska få flockimmunitet genom att inte vaccinera oss utan fortsätta som vanligt och låta fler och fler bli smittade. Då skulle sjukvården kollapsa, säger Ali Harandi.

”Är inte ett smack rädd”

Fredrik Elgh, virolog på Umeå universitet, vill skicka ut en skarp uppmaning till svenskarna om att vaccinera sig när det är möjligt. Han säger sig ha förståelse för att många är tveksamma, särskilt mot bakgrund av att runt 300 svenskar drabbades av den obotliga neurologiska sjukdomen narkolepsi efter massvaccineringen mot svininfluensan 2009.

– Men det här gäller alla mediciner: Alvedon, Bamyl och vaccinen mot influensa; det är inte biverkningsfritt. Om man ger det här till så många miljoner människor är det några som kan fara illa. Jag är inte ett smack rädd för de här väldigt fina och moderna vaccinen som kommer, säger han.

Fredrik Elgh.

”Solidarisk handling”

Han vill att flera svenskar ska tänka på alternativet.

– Vad händer om jag inte vaccinerar mig? Då är det mycket stor risk att man kommer få covid-19, när det här sprids lite försiktigt i samhället. Har man otur kan man då bli väldigt dålig, det vet vi.

Fredrik Elgh påpekar också att det finns svenskar med svåra sjukdomar som inte kommer att kunna ta vaccinet.

– Tar vi inte vaccinet då är vi fruktansvärt osolidariska med dem. För dem blir det här helt livsfarligt.


I videoklippet ovan svarar forskarna Ali Harandi och Fredrik Elgh på de tre viktigaste frågorna om vaccin som vi behöver svar på just nu.


PODD Så ska du tänka kring hälsoångesten

Aftonbladet Daily, med psykologen Susanna Österman.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen