Snökanon längs E4 – SMHI går ut med orange varning

Publicerad 2023-01-07

En snökanon med vind och snöfall drar in över Norrlandskusten.

Ovädret parkerar på E4 under söndagen – mitt i trafiksmockan efter julledigheten.

Nu har SMHI utfärdat sin näst högsta varning.

– Om man kan vänta en dag med att köra bil så är det nog bra, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Jul- och nyårsfirandet är över och under söndagen väntas många helglediga bege sig tillbaka till hemorterna.

Samtidigt drar ett kraftigt snöoväder in över Norrlandskusten. Natten till söndag, hela söndag och till klockan 8 på måndag morgon har SMHI utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall.

Det är den näst högsta av SMHI:s varningar. Ovädret drabbar delar av Medelpads och Ångermanlands kustland, ungefär från Timrå och upp mot Nordmaling, enligt SMHI:s varningskarta.

– Det snöar redan över området och nu kommer det ännu mer nederbörd och även i kombination med en frisk sydostlig vind. Så det kommer snöa ganska länge här, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Snökanonen drar in över Norrlandskusten.

”Kommer inte vara raka vägen”

Totalt väntas mellan 20 och 45 centimeter snö falla fram till måndag morgon.

– Först är det snö och vind som kan skapa snödrev och risk för dålig sikt. Sen landar temperaturen kring noll grader på söndagmorgon och snön blir tyngre och blötare. Det är lite svårbedömt hur blött det kommer bli men det kommer nog inte vara så kul att röra sig ute i det här vädret, säger Max Schildt.

Snöovädret väntas påverka trafiken på flera håll.

– Det kan bli mycket begränsad framkomlighet. Ska man ta sig fram kommer det inte vara raka vägen. Om man kan vänta någon dag kan det vara bra att köra hem på måndag istället för söndag, säger Max Schildt.

Tung snö riskerar även att påverka elförsörjningen och orsaka strömavbrott.

– Luftburna elledningar kan bli utsatta, det kan bli ras och även påverka det mobila nätet och telekommunikationer, säger Max Schildt.

”Hoppas på förståelse”

Bussbolaget Din Tur varnar resenärer för att kollektivtrafiken kan komma att påverkas av förseningar och inställda turer i Sundsvall, Timrå, Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik under både söndag och måndag.

”Räkna med längre restider”, skriver Din Tur på sin hemsida och uppmanar resenärer att följa trafikinformationen på dess hemsida eller i dess app.

Även färdtjänsten är i riskzonen.

”Vi vill uppmärksamma dig på att stora förseningar kan förekomma på grund av vädret. Bor du i Timrå, Härnösand, Kramfors eller Örnsköldsvik och har en inplanerad färdtjänstresa som inte är akut ber vi dig kontakta Din Tur kundcenter för att omboka/avboka din resa”, skriver Din Tur.

Härnösands kommun skriver på sin Facebook-sida att man tagit in extra resurser för att ploga dygnet runt i helgen.

− Vi hoppas på förståelse för att det kan bli problem när det kommer stora mängder under flera dagar. Personalen kommer att jobba så mycket de kan och får, men även de behöver äta och sova, säger Niclas Hälldahl, teknikchef på Härnösand kommun.

Meteorologen: ”Om man kan vänta en dag med att köra bil så är det nog bra”