Jeanette slogs till döds – nu döms sambon till livstids fängelse

Orden efter mordet: ”Dålig start på semestern”

Publicerad 2023-01-17

Jeanette hittades ihjälslagen på badrumsgolvet.

Det var inte första gången hon misshandlades – men den här gången blev den sista.

I dag dömdes hennes sambo Mikael Eriksson till livstids fängelse för mord.

– Jag är så lättad att jag inte kan beskriva det med ord. Det är en sådan viktig signal utåt för alla skitstövlar som gör så här och för alla kvinnor som utsätts, säger Jeanettes dotter Nathalie.

Det är den 8 juli 2022 och vädret är varmt.

Jeanette, 61 år, har en blå och vit klänning på sig och sandaler på fötterna när hon fastnar på bild på en övervakningskamera i centrala Hudiksvall.

Efter henne går hennes sambo sedan några år. De ska dricka några öl men kvällen slutar med att Mikael Eriksson, 52, blir full och sur.

De som känner honom vittnar i förundersökningen om hans dåliga ölsinne.

Något ändras i hans blick när han går över gränsen.

De beskriver hur han har som två personligheter, en dr Jekyll och en mr Hyde, där den våldsamme Hyde dyker upp efter för mycket alkohol.

Jeanette åker hem själv till det ensligt belägna huset utanför Hudiksvall. Sambon kommer en stund senare.

Klockan 09:44 dagen efter ringer Mikael Erikssons mamma 112. Han säger att han hittat Jeanette kall och livlös i sängen när han vaknade. Han har sedan försökt duscha av henne menar han, för det kom blod ur hennes mun.

När polisen kommer till platsen konstaterar Eriksson för patrullen: ”Vilken jävla dålig start på semestern”.

”Det svåraste jag gjort”

Själv menar Mikael Eriksson att han inte minns någonting av vad som hände på natten, en version han höll fast vid även under rättegången.

Men rättsläkarens rapport visar att Jeanette utsatts för kraftigt och upprepat våld, sparkar, knuffar och slag, som någon annan åsamkat henne.

Tio revben var brutna. Näsan var av. Kroppen täckt med blåmärken.

Men det var skadorna mot huvudet som dödade henne.

När döttrarna Nathalie och Lili var på begravningsbyrån några dagar senare fick de rådet att inte lyfta på det vita lakan som Jeanette låg under.

– Mamma var så illa tilltygad att vi fick höra att det inte var ett minne vi ville ha. Det svåraste jag gjort i mitt liv var att gå in där i rummet och hålla hennes hand och försöka ta avsked, säger Nathalie.

”Viktig signal till alla skitstövlar”

I domen som i dag föll dömer Hälsinglands tingsrätt Mikael Eriksson till livstids fängelse.

Rätten konstaterar:

”Gärningen har inneburit ett svårt lidande för Jeanette genom det omfattande våldet som hon har utsatts för och under ett uppenbart långdraget förlopp. Gärningen har varit synnerligen hänsynslös då Jeanette till följd av klart nedsatt förmåga att försvara sig mot den mycket starkare Mikael Eriksson har varit i en särskilt utsatt situation.”

– Jag är så lättad att jag inte kan beskriva det med ord. Det är en sådan viktig signal utåt för alla skitstövlar som gör så här och för alla kvinnor som utsätts, säger Jeanettes dotter Nathalie.

För Jeanettes barn var hon solen i deras liv.

Den som spred glädje, värme och kärlek och vars skratt bubblade och hördes lång väg. Men även någon som inte gärna delade med sig av det i livet som var mindre bra.

Exakt hur Jeanette hade det i sitt förhållande med sin sambo vet ingen säkert men i den långa förundersökningen som gjorts efter att hon mördades framgår det att förhållandet, som inleddes 2018, troligen var våldsamt under en lång tid.

52-åringen döms förutom för mord även för fyra fall av misshandel av Jeanette och ett fall av olaga tvång.

Huset där Jeanette hittades död.

”Som en skräckfilm”

En gång blev flera vittnen till hur han stod på Jeanettes hals. En annan gång kom två arbetskamrater till Eriksson till villan och såg blod och oreda. Plötsligt kom Jeanette mot dem, en av kollegorna har beskrivit hon såg ut som i en ”skräckfilm”.

Hon vädjade till dem att ta henne med sig men de vågade inte på grund av rädsla för Mikael Eriksson. De polisanmälde vad de sett men när en patrull kom till huset vågade Jeanette inte medverka.

Men det är långt många fler gånger som man misstänker att Jeanette utsattes för våld. Hon dök ofta upp med skador.

Blåtiror, ett brutet nyckelben, blåmärken i olika stadier av läkning. Jeanette förklarade det med att hon var klantig och ramlat. Eller cyklat omkull. Eller ramlat ner för trappan. Igen.

Men sakta började hon erkänna för andra, och sig själv, vad som pågick.

Hon fotograferade sina skador. Hon berättade för vänner och barnen åtminstone lite om det hon var med om.

Hennes dotter Lili skrev ett sms till henne: ”Du måste ta dig därifrån annars kommer han mörda dig. Han kommer ta den enda mamman vi har.”

Jeanette lovade dem att hon skulle lämna honom. Snart.

Men för en vän berättade hon att det inte var så enkelt.

”Om jag lämnar honom kommer han döda mig”, sa hon.

Men även om Jeanette då hon levde aldrig vågade medverka i några polisutredningar, något som är vanligt när det handlar om våld i nära relation, så har hennes barn känt att det fanns många varningsklockor. Att något borde ha kunnat göras.

”Någon har tagit ifrån oss det finaste vi hade”, säger Lili om sin mamma Jeanette. Jeanette efterlämnar barnen Linn, 20, Lili, 30, Jasmine, 33, Robin, 34 och Nathalie, 35,

Misshandlade granne

Bara några månader innan Jeanette mördades, i maj i år, dömdes Mikael Eriksson för en misshandel av en grannkvinna.

Hon och hennes sambo hade då ätit middag med 52-åringen och Jeanette. De upplevde hans attityd mot Jeanette som så aggressiv och skrämmande att de tog med sig henne därifrån. När Eriksson kom efter för att hämta henne försökte Jeanette gömma sig.

I tumultet knuffade Mikael Eriksson till grannkvinnan så att hon föll ner från en altan. Han beskrev senare i rätten hur han ”var ursinnig och det svartnade”.

– Det känns som att samhället sviker de här kvinnorna. När han dömdes för misshandel, så borde ju mamma ha erbjudits något slags skydd för att lämna, där fanns det ju en öppning känns det som, har dottern Lili tidigare sagt och menar att även sjukvården borde bli bättre på att ställa frågor.

– Har en kvinna slagit sig gul och blå tre gånger i månaden måste man ju undersöka, är hon bara klumpig eller finns det något mer bakom? Man bör ju då även dra i någon larmklocka som gör att man tittar på partnern hon lever med.

Sedan Aftonbladet startade sin granskning Dödade kvinnor, där vi räknar varje kvinna som dödas av en man hon en gång älskat, har 343 kvinnor dött mellan åren 2000–2021.

Hur många kvinnor som hittills mördats under år 2022 är ännu inte fastställt men fram till december har minst 11 kvinnor mördats.

Länk till samlingssidan