”Jag kan inte sova för jag vet inte om min dörr kommer sprängas”

Polisen om nya rädslan hos kriminellas familjer: ”Toknojiga”

Publicerad 2023-03-15

En förskjutning där anhöriga ser ut att bli gängens nya måltavlor har skapat skräck i kriminella kretsar.

Gängkriminella själva känner hur en gräns har passerats och allt fler av deras anhöriga söker skydd hos polisen.

Vissa flyr till och med från sina hem.

– Vi är livrädda och känner att vi är lämnade att klara oss själva, säger en anhörig till en kriminell.

En kvinna och en tonårsflicka dör i en lägenhetsbrand i Alby.

En pappa till en gängkriminell öppnar sin dörr och skjuts ihjäl.

Två män skjuts i en bostad i Salem, men den verkliga måltavlan tros vara en tonårspojke med kopplingar till den gängkriminella miljön.

Att anhöriga till kriminella oavsiktligt faller offer för gängkrigen är något som skett under många år. Men den senaste tidens utvecklingen, att anhöriga till kriminella vid flera attacker tros vara de avsiktliga måltavlorna, för att skada eller skrämma sin motståndare, visar på en ny grad av hänsynslöshet.

– Allt fler anhöriga ringer till polisen eftersom de är rädda att de ska stå på tur nu. Alla lokalpolisområden i Stockholm har flaggat ett antal potentiella adresser där det kan ske något. Men det är enormt resurskrävande, varje gängkriminell har ett stort antal anhöriga, säger en uppgiftslämnare.

”Ser sig över axeln”

Även mångårige polisinspektör Reine Berglund märker av en ökad orolighet på gatorna.

Han säger att de kriminella som kanske inte alltid bär skyddsväst nu har dem på hela tiden.

– De vill ju inte visa någon rädsla utåt i den hypermaskulina miljö de befinner sig i men vi märker att de är toknojiga. De ser sig mer om över axeln nu vilket gör att vi i polisen får tänka till extra noga när vi jobbar med civilklädd personal, så att de kriminella nu när de är så på tå inte tror att vi är motståndare som ska gå till attack.

Polisinspektör Reine Berglund.

Reine Berglund beskriver hur många anhöriga till kriminella, som tidigare inte velat prata alls med polisen, nu hör av sig och ber om hjälp.

– Vårt jobb är redan svårt, och det blir en nivå svårare när de potentiella måltavlorna blir fler, säger han.

”Röd konflikt” även i Södertälje

Enligt Aftonbladets uppgifter bevakas ett stort antal adresser just nu. Vissa polisiära resurser är avsatta för att endast arbeta brottsförebyggande i hopp om att förhindra fler dödsfall.

Samtidigt pågår en konflikt i Södertälje som klassas som ”röd”, det vill säga där bedömningen är att det är en stor risk att nya våldshandlingar eller skjutningar kan inträffa.

– Man ser även där tecken på att de kriminella nu börjat ge sig på anhöriga och adresser istället för direkt på ”rätt personer”, säger en uppgiftslämnare.

Men att skydda alla anhöriga till de åtminstone 1077 nätverkskopplade individer som finns enbart i Stockholmsområdet, beskrivs av flera som Aftonbladet talat med som en omöjlig uppgift. Resurserna räcker helt enkelt inte och dessutom är det inte alltid hur nära anhörig personen är som är avgörande.

– I vissa fall kan det vara en kusin, som syns med den kriminelle jämt i sociala medier och där alla vet att just de är nära, som är en mer sannolik måltavla än en mamma. Det är en svår, ja närmast omöjlig ekvation, säger en uppgiftslämnare.

Aftonbladet har varit i kontakt med en familj till en gängkriminell man. Den senaste tidens attacker har skakat dem.

– Jag kan inte sova för jag vet inte om min dörr kommer sprängas, eller om någon ska rusa in och skjuta som en galning. Vi är livrädda, säger en av familjemedlemmarna.

Polis på plats efter skjutningen i Salem.

”Vi känner oss maktlösa och livrädda”

Deras anhörige är kopplad till ett nätverk och misstänks vara en del av den pågående våldsvågen. Men de själva har ingenting med hans kriminalitet eller med den kriminella världen att göra.

De vet därför inte vilka som kan vara ute efter honom, eller nu i förlängningen dem. Inte heller vet de hur man ska agera i en situation som denna som för dem är helt ny.

– Polisen säger att de är oroade för vår säkerhet och framförallt för våra barns säkerhet, de får inte ens gå i skolan just nu. Men hittills har det mest varit prat om att flytta oss till en annan stad. Prat, prat men inget faktiskt beskydd. Så vi har själva flyttat oss nu. Utan att ens tala om för polisen vart.

Enligt Aftonbladets uppgifter är de inte de enda anhöriga som gett sig av på egen hand. Vissa har till och med tillfälligt flyttat utomlands.

Den anhöriga som Aftonbladet talat med berättar hur de vänt sig till olika söktjänster på nätet, som Mrkoll och Ratsit, för att få hjälp att ta bort sina uppgifter men upplever att ingen vill ta ansvar.

– I media ser det ut som att vi anhöriga får hjälp men det stämmer enligt min åsikt inte. Man får hosta upp pengar från egen ficka,  klara sig själv och göra det bästa av situationen. Vi känner oss maktlösa och livrädda.

Förutom ökad rädsla kan även den senaste tidens utveckling leda till att fler kriminella väljer att hoppa av sin livsstil. Enligt Reine Berglund är de just nu mer lättbearbetade.

– Det finns en gräns för alla och många känner nog att den passerats nu.

ANNONS