Jeff Sessions drar sig tillbaka från ryssutredning

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s justitieminister Jeff Sessions anklagas för att ha ljugit om sina kontakter med Ryssland.

Nu bemöter han kritiken – och lovar att hålla sig borta från utredningen om rysk inblandning i Donald Trumps valkampanj.

– Jag har beslutat att dra mig tillbaka från alla pågående och framtida utredningar, säger han på en pressträff.

Presidenten kallar det en ”total häxjakt”.

USA:s justitieminister Jeff Sessions
Foto: REUTERS
USA:s justitieminister Jeff Sessions

Justitiedepartementet har bekräftat att Jeff Sessions träffade den ryske ambassadören Sergej Kisljak två gånger i fjol. Mötena ägde rum i somras under Republikanernas konvent och i september på den dåvarande senatorns kontor.

I senatsförhören uppgav Jeff Sessions, som tillträdde sin post den 9 februari, att han inte kände till någon kommunikation mellan Trump-kampanjen och Ryssland.

Den federala polisen FBI utreder eventuella kontakter mellan Trumps medarbetare och Moskva. Som justitieminister har Jeff Sessions inflytande över utredningen, vilket lett till högljudda krav på att han ska avsäga sig det ansvaret.

Bemötte anklagelserna

På en pressträff på torsdagen bemötte han anklagelserna.

– Låt mig klargöra en sak. Jag hade aldrig möten med ryska agenter eller ryska företrädare om Trump-kampanjen. Idén om att jag varit en del av ett fortsatt utbyte av information mellan Trump-medarbetare och ryska företrädare är falsk, säger han.

Jeff Sessions medger att han träffat den ryske ambassadören, men att de mötena handlade om helt andra saker.

”Jag har beslutat att dra mig tillbaka”

Han berättar att han haft kontakt med etiska rådgivare på Justitiedepartementet om hur han ska förhålla sig till att han anses partisk.

– Min personal rekommenderar mig att dra mig tillbaka, att jag inte borde vara involverad i någon utredning gällande valkampanjen. Efter att ha gått igenom reglerna och övervägt deras råd, har jag kommit fram till att de har rätt, säger Jeff Sessions.

– Jag har beslutat att dra mig tillbaka från alla pågående och framtida utredningar som på något sätt rör presidentvalskampanjen.

Efter sitt uttalande svarade Jeff Sessions på en fråga från en journalist om vad han och Sergej Kisljak pratade om den 8 september. Det var den ryske ambassadören som tog initiativ till mötet.

– Jag minns inte så mycket av det, men jag berättade om att jag besökte Ryssland med en kyrkogrupp 1991. Han svarade att han själv inte var troende, men att han uppskattade att kyrkfolk kom på besök.

”En Sovjetman”

Jeff Sessions fortsatte:

– Han var av den gamla skolan. En Sovjetman, den typen av ambassadör. Vi talade lite om terrorism. Som jag minns det. På något sätt kom situationen i Ukraina upp.

Dagen innan hade Jeff Sessions träffat Ukrainas ambassadör.

– De flesta av de här ambassadörerna är ganska skvallriga. Det här var under kampanjen. Men jag minns inga specifika politiska diskussioner.

Trump försvarar Sessions

Donald Trump uttrycker stöd för sin justitieminister i ett uttalande, som bland annat publicerats på Twitter. Enligt presidenten undanhöll Jeff Sessions inte information medvetet under senatsförhören.

”Jeff Sessions är en ärlig man. Han sa inget som var fel. Han kunde ha varit tydligare i sitt svar, men det var helt klart inte avsiktligt. Det hela är ett sätt för Demokraterna att rädda ansiktet efter ett val som alla trodde de skulle vinna”, skriver han och fortsätter:

”Den verkliga historien handlar om alla illegala läckor av sekretessbelagd och annan information. Det är en total ’häxjakt’”

Publicerad: