Uppgifter: Trump överväger sparka flera ur sin stab

Av: Ebba Thornéus, Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Efter kaoset med Comey och den pågående skandalen om att Trump kan ha läckt uppgifter till den ryske ambassadören överväger Trump ”en stor nystart” inom sin personalstab.

Flera viktiga medarbetare uppges hänga löst. Men själva skyller de problemen på presidenten.

– Det tar aldrig slut. Det är i princip kaos hela tiden, skriver en högt uppsatt Trump-medarbetare i ett sms till Politico.

Donald Trump.
Foto: Evan Vucci / AP
Donald Trump.

Redan innan uppgifterna om Rysslandsläckan uppdagades har Trump signalerat att han är missnöjd med hur hans medarbetare hanterat den senaste tidens bakslag.

Framförallt är det Trumps pressteam som ska ha misslyckats med kommunikationen kring den tidigare FBI-chefen James Comeys avsked, uppger flera tjänstemän för The New York Times.

– Det fanns inget ledarskap alls. De sprang omkring som kycklingar med avhuggna huvuden, säger en källa till Washington Post.

Bland annat ska presschefen Sean Spicer hänga extra löst. Detta då både han och kollegan Sarah Huckabee Sanders lämnat motstridiga besked under Vita husets presskonferenser kring Comey. Det är dock inte första gången Spicer sägs ha en osäker framtid i Trumpregeringen.

I en intervju med Fox News svarade Trump undvikande på frågan om Spicers framtid. Han hotade även att ställa in framtida pressträffar i Vita huset och ersätta dessa med skriftliga kommentarer.

Anledningen är att han anser sig vara för snabb för sina medarbetare.

– Det finns inget mer avskräckande eller pinsamt för en talesperson än att ens chef säger emot dig. I politisk kommunikation är du din trovärdighet, säger Alex Conant, före detta rådgivare till senatorn Marco Rubio till New York Times.

Lägger skulden på Trump

Men medarbetarna själva lägger – i privata konversationer med journalister – skulden på sin chef, skriver Politico. Trump skyller ofta turbulensen kring honom på medierna, politiska motståndare eller sin egen stab – men problemen kommer från toppen, menar de anställda.

– Trump lägger ett stort ansvar på sina talespersoner samtidigt som han kapar deras ben underifrån, säger Alex Conant.

”Arg och frustrerad på alla”

Även David Axelrod, tidigare medierådgivare till president Barack Obama, säger till New York Times att Trump inte är tillförlitlig som arbetsgivare.

– Presidenten undergräver ständigt sina anställdas uttalanden. Antingen framstår du som en lögnare eller en dåre, och inget av de alternativen är särskilt lockande.

Trump är en erkänt impulsiv ledare, vilket ofta har lett till kaotisk krishantering från Vita huset. Fallet med den påstådda läckan till Ryssland är ytterligare ett exempel.

En nära medarbetare till Trump säger till Politico att han inte tror att Trump medvetet ville sprida informationen – han ville bara skryta.

– Trump har inga gränser. Han förstår ibland inte konsekvenserna av vad han säger. Jag tror inte det var meningen att dela säkerhetsklassad information, han ville nog inte det, säger medarbetaren.

Krymper innersta kretsen

Efter kaoset och läckorna till media ska Trump ha krympt sin innersta krets som nu består av dottern Ivanka, svärsonen Jared Kushner och livvakten Keith Schiller.

Enligt källor till nyhetsbyrån AP ska Trumps chefstrateg, Steve Bannon, ha stängts ute från att fatta stora beslut efter upprepade konflikter med Jared Kushner. Bannon ska inte ha känt till att Comey sparkades förrän han såg det på tv.

”Kommer aldrig erkänna ett dåligt jobb”

Även Vita husets stabschef Reince Priebus, den juridiska rådgivaren Don McGahn och kommunikationschefen Michael Dubke uppges hänga löst.

Flera menar att Trump kan behöva få in nytt blod i sin administration då hans vredesutbrott har gjort delar av personalen ”traumatiserad”.

Enligt källor till AP ska Trumps underliggande budskap med en nystart vara att rensa upp i leden och rikta fokus från att ha fattat dåliga beslut.

– Det är ett sätt att säga ”Jag går vidare. Jag fattar att jag kan göra ett bättre jobb”. Men han kommer aldrig erkänna att han gjort ett dåligt jobb.

LÄS OCKSÅ

FAKTA: Vilken makt har Donald Trump? Det kan USA:s president göra

Publicerad:

LÄS VIDARE