Jordbävning utanför Sundsvall: ”Jag fick panik”

Av: Maria-Elena Zelaya, Andreas Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

En jordbävning skakade flera hus söder om Sundsvall under onsdagskvällen.

Enligt Svenska nationella seismiska nätet hade det magnituden 2,4.

– Jag fick panik. Jag har aldrig vevat så fort i hela mitt liv, säger Joakim Åström som stod och fiskade vid sjön Marmen när skalvet skedde.

En jordbävning med magnituden 2,4 skedde utanför Sundsvall klockan 23.19 på onsdagskvällen.

Ett stort antal personer har larmat om att hus har skakat.

– Det dånade till, hela kåken bara skakade, jag har aldrig känt något sådant där, säger ett vittne till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Det gick två minuter så ringde min dotter kanske tre kilometer härifrån och sa att ”Gud kände du”. Och så ringde kompisar ytterligare tre kilometer härifrån.

”Hela sjön skakade”

Joakim Åström vittnar om hur hela sjön Marmen skakade till när han stod och fiskade.

– Det var helt sjukt, jag stod nere på bryggan och fiskade bara. Det var hur lugnt på vattnet som helst. Jag skulle bara slänga i en gång till, för jag fick inga napp, och så skakade hela sjön till, säger Joakim Åström som stod och fiskade vid sjön Marmen.

Han fortsätter:

– Det blev en stor ring på vattnet. Längs med kanten på hela sjön samtidigt. Jag fick panik. Jag har aldrig vevat så fort i hela mitt liv. Och en millisekund efteråt så hördes en explosion.

Räddningstjänsten larmades

Även räddningstjänsten Medelpad har känt av skakningar. Flera personer har ringt in och larmat om det misstänkta skalvet men ingen ska ha behövt assistans.

– Vi har fått flera samtal från personer i flera orter som sagt att det skakat till litegrann. Vi har skickat ut en bil för att undersöka en smäll som några har hört men vi har inte behövt göra mer än så just nu, säger Lars Rydstedt inre befäl vid räddningstjänsten Medelpad.

Seismologen: ”De känns”

Björn Lund, seismolog på Uppsala Universitet och på Svenska nationella seismiska nätet , bekräftar att det rör sig om ett jordskalv.

Det var ett skalv med magnituden 2,4 som skedde på 17 kilometers djup strax öster om Sörböle, 12 kilometer väster om Njurunda och 20 kilometer sydväst om Sundsvall.

– Skalv i den här storleken har vi fyra-fem stycken per år i Sverige. Det är lite då och då. Men de känns, säger Björn Lund.

Det här det största skalvet som uppmätts i Sverige sedan i mars då ett skalv med magnituden 3,2 skakade om Värmland och Dalarna.

Foto: SVENSKA NATIONELLA SEISMISKA NÄTET
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN