President vill häva valdom – avvisas

TT-AFP

Publicerad 2020-02-13

Malawis president Peter Mutharika (till vänster). Arkivbild.

En ansökan från Malawis president om att domen som ogiltigförklarar det senaste valresultatet ska hävas avslås av landets konstitutionsdomstol.

Domstolen slog i förra veckan fast att valet i maj i fjol inte genomfördes på ett korrekt sätt och att ett nytt val ska hållas inom 150 dagar.

President Peter Mutharika, som vann med liten marginal mot utmanaren Lazarus Chakwera enligt det officiella resultatet, överklagade domen och ville att den skulle upphävas i väntan på att målet tas upp i landets högsta domstol. Men konstitutionsdomstolen har nu avslagit ansökan om att skjuta på domen.

Även valkommissionen motsatte sig ett nyval, bland annat med argumentet att det skulle bli för dyrt för det fattiga afrikanska landet.

– Demokrati är dyrt. Medborgarnas rättigheter är av största vikt. Domstolen kommer inte att stoppa ambitionen att hålla korrekta konstitutionella val på grund av kostnaden, säger domaren Dingiswayo Madise.

Det är första gången ett presidentval ifrågasätts på lagliga grunder sedan Malawis självständighet från Storbritannien 1964. Enligt förra veckans dom handlar det om "omfattande, systematiska och allvarliga" oegentligheter, bland annat att innehåll i resultatdokument ändrats med korrigeringsvätska.

President Peter Mutharika tillträdde 2014 och han säger att han beredd på att genomföra ett nytt val.

Följ ämnen i artikeln