Vitrysslands strategi: Vodka, bastu, hockey

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Sergej Grits/AP/TT
Det spelas fortfarande fotbollsmatcher i Vitryssland – till skillnad från i övriga Europa. Här syns engagerade åskådare i staden Zjodino i fredags. Vitryssland har infört få restriktioner för att begränsa coronavirusets framfart.

NYHETER

Grannländerna har stängt gränserna, stoppat kollektivtrafiken, förbjudit folksamlingar och stängt in sig i hemmen. Men i Vitryssland fortsätter livet i princip som vanligt – trots coronavirus.

Vitryssland har fått sitt första bekräftade dödsfall i covid-19, enligt den statliga nyhetsbyrån Belta. Hittills har den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenkos regering vidtagit få åtgärder för att bromsa smittspridningen.

Restauranger och arbetsplatser har fortfarande öppet. Stora sportevenemang hålls fortfarande och högstaligan i fotboll kör på som vanligt – till skillnad från i resten av Europa.

Ger egna råd

Lukasjenko har inte heller begränsat sina offentliga framträdanden.

– Det är bättre att dö stående än på knä. Det här är en frys, det är hälsosamt, det finns inget bättre än sport, sade han nyligen till vitrysk stats-tv iklädd full hockeymundering vid sidan av rinken.

Det är inte det enda rådet som presidenten har gett befolkningen. Han har också sagt att de bör dricka vodka för att "förgifta" viruset och bada bastu. Det finns inget vetenskapligt stöd för att det skulle fungera.

Vitryssland hade i måndags 152 officiellt bekräftade fall av smittade. Statistiken har ifrågasatts av Lukasjenkos kritiker som menar att det finns anledning att tro att myndigheterna ligger lågt på grund av presidentvalet som är planerat till senare under året.

Trump en förebild

Lukasjenko har sagt att han inspireras av hur Donald Trump har agerat i coronakrisen. I synnerhet av hur den amerikanske presidenten har tryckt på vikten av att hålla ekonomin i gång.

– Hans (Lukasjenkos) grundtanke är att panik är farligare än viruset, säger analytikern Artiom Sjraibman från tankesmedjan Carnegie i Moskva, till The Washington Post.

– Han står definitivt på en "Trumpsk" sida vad gäller det argumentet, och han är till och med mer Trumpsk än Trump själv eftersom han inte inför några restriktioner.

Publicerad:

LÄS VIDARE