Vändningen: Stänger verksamhet för demenssjuka

Publicerad 2020-04-24

Pia Hesselroth Tegel

Dagverksamheten för demenssjuka i Malmö har tillfälligt fått stänga.

Den förvärrade coronasituationen ligger bakom beslutet.

– Det blir inte på precis samma sätt då man ju bara är hemma, men vi tycker ändå att detta just nu är det bästa, säger Pia Hesselroth Tegel, avdelningschef för hälsa och förebyggande.

Trots coronapandemin och rekommendationerna till bland annat äldre hade dagverksamheterna för personer med demenssjukdom öppet som vanligt fram tills nyligen.

Att de elva verksamheterna höll öppet motiverades enligt följande:

– Vi bedömer att det är svårt att tillgodose deras behov av stöd i det egna hemmet, därför har vi just nu verksamheterna öppna, sa Pia Hesselroth Tegel, avdelningschef för hälsa och förebyggande i Malmö stad, till Aftonbladet i början av april.

Sedan dess har läget dock förändrats och ett beslut om att stänga dagverksamheterna i Malmö har nu tagits.

– Vi har stängt våra dagverksamheter för personer med demenssjukdom. Det gjorde vi nu i veckan, i tisdags, den 21:e. Då tog vi ett beslut att tillfälligt stänga dagverksamheterna nu för att undvika risk för smittspridningen, säger Pia Hesselroth Tegel.

Vill undvika smittspridning

Varför tog ni det här beslutet?

– Vi känner att det har blivit mer smitta här nere i Skåne. Då vill vi förebygga och stänga för att undvika smittspridningen.

Dagverksamheten ska bland annat hjälpa brukaren att bibehålla sin psykiska och fysiska förmågor men även avlasta anhöriga.

Även om verksamheterna stängt ner kommer hjälp att ges i hemmen.

– Då gör vi istället så att vi kommer att ge de insatserna vi kan ge i hemmet istället. Vi kommer ha kontakt med alla gästerna och de anhöriga för att se på vilket sätt vi kan hjälpa och stödja dem under den tid vi håller stängt. De erbjuds hjälp hemma.

Samma personal

Hemhjälpen består bland annat av att ge avlastning, erbjuda lite social närvaro och med måltider.

Pia Hesselroth Tegel är dock noga med att poängtera att personalkontinuiteten är av stor vikt och att de demenssjuka ska få besök av så få personer som möjligt. Omställningen har dock inneburit att dagverksamheterna fått utökas med fler medarbetare.

– Den personalen som jobbar i dagverksamheten och erbjuder insatserna kommer komma hem till gästen och hjälpa till. Då är det oftast en känd person för gästen.

Det medför dock utmaningar.

– I vanliga fall åker man till dagverksamheten och träffar kanske åtta stycken. Den sociala gemenskapen där man är tillsammans försvinner när man är hemma. Det blir bara gemenskap med den medarbetaren som kommer dit.

Närmare 200 påverkas

Något datum för när dagverksamheterna för demenssjuka kan öppna upp igen finns i nuläget inte, utan det hänger på vilka rekommendationer Folkhälsomyndigheten och Vårdhygien Skåne kommer med.

– Det blir inte på precis samma sätt då man ju bara är hemma, men vi tycker ändå att detta just nu är det bästa.

Brukarna har möjlighet att få hembesök samtliga dagar som de normalt sett nyttjar dagverksamheten. Utöver det har hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen upprättat ett nummer anhöriga och brukare kan ringa till.

Totalt är det cirka 190 stycken demenssjuka som har dagverksamhet i Malmö.