Ny superskarp bild på Jupiter presenterad

Publicerad 2020-05-10

Nu kan forskare presentera en av de skarpaste bilderna som tagits på Jupiter från jorden någonsin. Ett observatorium på Hawaii, USA, har med hjälp av en speciell teknik kunnat fotografera solsystemets största planet.

Gemini-observatoriet på Hawaii, genom vilket bilderna tagits.

Bilden är tagen med infraröd teknik genom det norra teleskopet på Gemini Observatory i Hilo, i den amerikanska delstaten Hawaii. Det högupplösta och skarpa fotografiet är egentligen en sammanfogning av ett stort antal bilder och tekniken kallas för ”lucky imaging”. I det här fallet har man delat upp planeten Jupiter i nio delar. Varje del har i sig fotograferats 38 gånger under en session och forskarteamet har sedan valt ut de skarpaste bilderna och sammanfogat dessa.

Nio foton har sammanfogats för att få den här bilden. Men långt, långt många fler än så togs. Tagna den 29 maj 2019, men presenterades i en rapport nu.

”Tävlar med utsikten från rymden”

På detta sätt kan man få tydligare bilder än om man bara fotograferar planeten en gång.

Genom den nya bilden ska forskare kunna studera planeten närmre. Detta presenterades i en ny rapport.

– Datan från Gemini var kritisk eftersom den lät oss undersöka djupt in i Jupiters moln regelbundet, säger Michael Wong, som ledde studien, i ett pressmeddelande.

Vidare menar han att bilderna slår de flesta andra som tagits på planeten.

– De här bilderna tävlar med utsikten från rymden, säger han.

ANNONS