Vill bygga öar utanför Ribban

Av: Rasmus Thedin

Publicerad:
Så här ser Swecos förslag ut.
Foto: Sweco
Så här ser Swecos förslag ut.

NYHETER

30 000 personer ska kunna bo och arbeta i en ny stadsdel i Malmö. På öar utanför Ribersborgsstranden.

Det framgår i en vision som Sweco tagit fram när Malmö ska växa.

Malmös politiker vill att Malmö ska växa. Staden ska hysa en halv miljon invånare – och helst innanför Yttre Ringvägen.

– Det innebär att vi ska få plats med motsvarande ett Linköping, säger Urban Skogmar, stadsplanerare och arkitekt på Sweco.

– Redan idag går det inte att ta sig fram i rusningstrafik, då behövs det bättre kollektivtrafik. Därför har vi tagit fram en vision om en ny ringlinje, en metro. Det här projektet hänger nära ihop med planerad Öresundstunnel.

För att krydda förslaget och göra så att det får mer genomslag, har även en ny stadsdel lagts till, där upp mot 30 000 malmöbor ska kunna bo och arbeta.

Platsen är konstgjorda nya öar som sträcker sig från Västra hamnen till Ön, längs hela Ribersborgsstranden. Den nuvarande stranden blir kvar, men en helt ny strandlinje kommer att hamna utanför och göra gamla Ribban till en lagun.

– Det är ett sätt att få Malmö att växa, ett slags test. Vad händer om vi inte växer ut på åkrarna? Det är ett sätt att utmana till en vision, säger Urban Skogmar.

Öarna utanför Ribersborgsstranden finns inte med i kommunens förslag gällande en ny stadsdel i Nyhamnen.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

– Om Malmö ska vara en kuststad, kan det här vara ett sätt att ge ännu fler malmöbor tillgång till vatten. Samtidigt uppstår en möjlighet att koppla ihop staden.

Han tror även att detta kan minska biltrafiken i staden, i och med den nya metron. Men samtidigt hänger det mycket på hur mycket staden är beredd på att exploatera.

Han säger att idén absolut är genomförbar, men att den innebär en hel del utmaningar.

– Det beror på hur finansieringen ser ut, men det ligger 25 år framåt i tiden, så än så länge är det bara en tidig vision.

Publicerad:

LÄS VIDARE