Olaglig alkoholförsäljning vid järnvägsbygge

TT

Uppdaterad 2019-10-24 | Publicerad 2019-10-23

Det har sålts alkohol i en läskautomat vid järnvägsbygget i Järfälla sedan januari avslöjar TV4. Arkivbild.

Vid järnvägsbygget i Järfälla har det pågått alkoholförsäljning i en läskautomat sedan januari, rapporterar TV4.

Bygget är skattefinansierat på beställning av Trafikverket med en budget på 19 miljarder kronor.

Mälarbanan är ett av Sveriges största järnvägsbyggen.

Nu avslöjar TV4 Nyheterna att det under nästan ett års tid skett alkoholförsäljning ur en läskautomat vid ledningskontoret i Järfälla nordväst om Stockholm. Flera vittnen berättar hur de sedan januari i år kunnat köpa starköl för tio kronor styck med ett tryck på en av knapparna märkt "trasig".

– Jag kunde i min vildaste fantasi inte tro att det fungerade. Men det gjorde det. Jag har varit där vid tre tillfällen och köpt öl, säger en av källorna till TV4.

Polisen slog till

Under onsdagen gjorde polisen en husrannsakan mot byggarbetsplatsen. Utöver starköl i läskautomaten från ölmärken som förekommer på smuggelmarknaden, har det även påträffats flera flaskor starksprit i ett skåp på kontoret.

Att det säljs och konsumeras alkohol på en skattefinansierad arbetsplats är fullständigt oacceptabelt anser Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

– Det är nolltolerans från vår sida och vi har nu satt i gång en utredning tillsammans med vår entreprenör, säger han till Aftonbladet.

Företrädare för Trafikverket arbetar i byggnaden men Bengt Olsson understryker att myndigheten inte haft kännedom om alkoholförsäljningen.

"Absolut förbjudet"

Arbetsplatsen har hundratals anställda från bland annat byggbolaget Skanska och järnvägsentreprenören Strukton. I byggnaden där läskautomaten är placerad arbetar flera högt uppsatta chefer från dessa företag som båda har strikta interna regler kring alkohol i arbetsmiljö.

– Det är absolut förbjudet att föra in, förvara eller förtära alkohol på våra projektområden, säger Skanska till TV4.

Följ ämnen i artikeln