Michelle Obama sågar Trump: ”Brist på empati”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Michelle Obama hyllade Joe Biden när hon talade på Demokraternas konvent.

Men gick ovanligt hårt åt den sittande presidenten.

Trump själv skrädde inte heller orden om USA:s framtid om Demokraterna vinner.

– Det kommer bli ett nytt Venezuela, varnade Trump.

Demokraternas första digitala konvent någonsin inleddes med två timmar av politiska anföranden, sångframträdanden och ett tal av Philonise Floyd, bror till George Floyd, som också tillägnades en tyst minut.

Avslutade kvällen gjorde huvudnumret Michelle Obama.

”Jag känner Joe”

Den förra presidenthustrun är omåttligt populär i USA. Hon hyllades när hon talade på Demokraternas konvent 2016 och uttalade de numera välciterade orden ”när de går lågt, går vi högt”.

I årets tal, som spelats in på förhand, översköljdes presidentkandidaten Joe Biden med hyllningar.

– Jag känner Joe. Han är en i grunden anständig man som leds av sin kristna tro. Han var en fantastisk vicepresident och vet vad som krävs för att rädda en ekonomi, slå tillbaka en pandemi och leda vårt land, sa hon.

Däremot skrädde hon inte orden när det gäller Donald Trump.

– Han har tagit sig vatten över huvudet. När vi vänder oss till Vita huset för att få ledarskap, tröst eller något som ger stabilitet, så får vi i stället kaos, splittring och en total brist på empati.

– Han kan helt enkelt inte vara den vi behöver att han ska vara. ”Det är vad det är”, fortsatte Obama, en blinkning till hur Trump nyligen kommenterade USA:s stigande dödssiffror.

”Avslöjar vem du är”

Joe Biden kommer att lyssna, hålla sig till sanningen och lita på vetenskapen, fortsatte hon.

– Det går inte att ”fejka” sig igenom det här jobbet. Att bli utnämnd till president förändrar inte vem du är, det avslöjar vem du är, sa Obama och kallade valet ”det viktigaste i modern amerikansk historia”

Före Obama talade senatorn Bernie Sanders, som var inne på samma spår.

– Trump är inte bara ett hot mot vår demokrati. Våra liv och vår hälsa är i fara, sa han.

Trump: ”Farligaste valet vi haft”

Donald Trumps själv var inte sen att replikera. Under en pressträff varnar den sittande republikanske presidenten för utfallet om Demokraterna vinner.

– Det är ett av de farligaste val vi haft. Vi kan aldrig ta tillbaka det som händer om de kommer in. Det kommer bli ett nytt Venezuela här, det är en liknande ideologi. Det kommer bli ett nytt storskaligt Venezuela.

Michelle Obamas förinspelade tal sändes under konventets första kväll.
Foto: Democratic National Convention/AP/TT
Michelle Obamas förinspelade tal sändes under konventets första kväll.

Fyra dagars konvent

Coronapandemin har gjort att Demokraternas konvent ser radikalt annorlunda ut än det brukar göra. I stället för att tala inför hurrande publik befinner sig talarna på olika platser i landet och medverkar via länk.

Under de kommande tre dagarna kommer stornamn som Barack Obama, Bill och Hillary Clinton och nyligen utnämnda vicepresidentkandidaten Kamala Harris att avlösa varandra för att peppa väljarna.

På torsdag håller presidentkandidaten Joe Biden sitt avslutningstal.

De flesta talen på konventet är korta, omkring två minuter. Michelle Obama och Kamala Harris är de enda som fått längre talartid.

PODD Det här är Kamala Harris

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE