Äppeltavlan i Kivik föreställer – äpplen

Av: TT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
Fullsatt när årets äppeltavla avtäcktes på äppelmarknaden i Kivik på lördagen. Årets tavla heter Höstvila.

Lugn och vila är temat för årets äppeltavla i Kivik, som vuxit fram under stort hemlighetsmakeri under den senaste veckan. På lördagen avtäcktes den under den årliga äppelmarknaden som lockar många besökare.

Årets tavla går mest i grönt, med grenar som löper över den runt 100 kvadratmeter stora tavlan och dignar av mogna äpplen – gjorda av äpplen med läckert rödflammiga inslag.

Både motiv och material är detsamma – äpplen. Mellan 35 000 och 40 000 äpplen har fästs med spik på underlaget och det färdiga verket föreställer äpplen i grönska.

Emma Karp Lundström firar 20-årsjubileum som konstnär bakom tavlan, ett uppdrag som hon tog över efter sin far Helge Lundström. Till sin hjälp har hon haft ett tiotal personer som arbetat hela veckan med att färdigställa verket, som fått titeln "Höstvila".

– Utgångsläget är någon form av vila och lugn med äpplet som budbärare, sade hon till Ystads Allehanda tidigare i veckan om motivet.

Emma Karp Lundström är verksam som konstnär i Brantevik på Österlen och har tidigare bland annat fått Simrishamns kommuns kulturpris.

Äppelmarknaden i Kivik pågår hela helgen, med provsmakning och sortbestämning av äpplen, utdelning av årets Guldäpple och matgata med lokala delikatesser.

Konstnären Emma Karp Lundström framför 2018 års äppeltavla - Hjärtat i äppelriket.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Konstnären Emma Karp Lundström framför 2018 års äppeltavla - Hjärtat i äppelriket.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Äppeltavlan 2019: Höstvila.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Många ville se årets tavla som avtäcktes på Äppelmarknaden under lördagen.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Äppeltavlan anno 2018. Namnet var ”Hjärtat i äppelriket”.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Äppeltavlan år 2017. Budskapet var ”njut svenska äpplen året runt”.
Foto: MALIN RUDBLOM / TT NYHETSBYRÅN
År 2004 tog konstnärerna Emma Karp Lundström och Jan Laggar från Österlen med sig äpplen till Farsta i Stockholm och pusslade ihop en fjäril på 35 kvadratmeter. Den tavlan vägde 1,2 ton och det gick åt 9 000 äpplen. Ungefär en fjärdedel av den stora Kivikstavlans normala antal.
Foto: JÅ Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Äppeltavlan i Kivik 2015. Med hjärtat i handen.
1 av 6 | Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Drottning Silvia invigningstalade år 2007 på den då 20-årsjubilerande Äppelmarknaden i Kivik. Till vänster styrelseordföranden i Kiviks musteri Uno Levinsson.
Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%