EU: Coronavaccin kan vara klart om ett år

TT-AFP

Publicerad 2020-05-14

Några av vaccinen som tas fram mot coronaviruset skulle kunna vara redo för godkännande om ett år, tror Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Arkivbild.

Ett vaccin mot coronaviruset kan vara färdigt om ett år i det mest optimistiska scenariot, tror Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Utlåtandet grundar sig på data från de studier som just nu genomförs, enligt EMA.

– Vi ser det som möjligt att några av dem (vaccinen) skulle kunna vara redo för godkännande om ett år, om allting går enligt plan, säger Marco Cavaleri, chef för EMA:s avdelning för vaccinstrategi.

– Det här är bara prognoser, som grundar sig på det vi ser nu. Men återigen – jag vill understryka att det här är i bästa fall. Vi vet att inte alla vaccin som utvecklas kommer att ta sig igenom hela processen till auktorisering, vissa kommer att försvinna, fortsätter han.

Den Amsterdambaserade EU-myndigheten är skeptisk till de rapporter som talar om att ett vaccin skulle kunna finnas tillgängligt redan i september. Samtidigt tar man Världshälsoorganisationens (WHO) larm om att viruset "kanske aldrig försvinner" med ro.

– Det är lite tidigt att uttala sig om, men vi har goda skäl att vara optimistiska och tro att vissa av vaccinen kommer att fungera, säger Cavaleri.