Så tystar kyrkfacket kritikerna: ”Det är fruktansvärt”

Publicerad 2020-01-17

I flera artiklar har Aftonbladets reportrar Richard Aschberg och Mattias Sandberg avslöjat en rad missförhållanden inom Kyrkans akademikerförbund.
Facktopparna har använt medlemmarnas pengar till hotellsviter, lyxkrogar och alkohol – men vägrar redovisa kostnaderna.
Nu kräver flera förtroendevalda ledningens avgång.

Prästen Anna-Carin Gabelic är inte den enda kritiker som har tystats eller uteslutits av ledningen för Kyrkans akademikerförbund.

Aftonbladets granskning visar hur andra som har protesterat mot ledningen har hotats – med både polisanmälan och miljonböter.

– Jag blev utesluten när jag opponerade mig och ville föra en etisk diskussion, säger en tidigare ersättare i förbundsstyrelsen.
 

Ledningen för Kyrkans akademikerförbund, KyrkA, har anklagats för slöseri med medlemmarnas pengar efter flera avslöjanden från Aftonbladet.

Aftonbladet har hittills pratat med över 20 personer med god insyn i förbundet, bland dem flera förtroendevalda, anställda och tidigare anställda. Flera är kritiska och vittnar om toppstyrning, dåliga arbetsförhållande och hög personalomsättning.

– Vad har man gjort med människor så de bryter ihop på det här bedrövliga sättet? Det är där vi har vårt fokus, säger Eva-Karin Lindgren, vice ordförande i förbundets Lundakrets.

Fick munkavle

Efter Aftonbladets första avslöjanden kallades kyrkfackets lokala styrelseordföranden till Stockholm. Förbundets ledning satte munkavle på de förtroendevalda och hotade med skadeståndskrav.

Inför mötet tvingades deltagarna att lämna i från sig datorer och mobiler så att ingenting skulle kunna spelas in.

– Jag är egentligen lite upprörd. Det är identitetskränkande. De måste ju ändå visa att de litar på oss. Och det gör de ju uppenbarligen inte, säger en av deltagarna.

Kritik mot affärer

Redan 2015 höjdes röster mot ledningen för KyrkA då det lilla förbundet köpte en bostadsrättslokal för drygt 22 miljoner kronor på Östermalm i Stockholm. Stora lån togs och en betydande del av aktieportföljen som fungerat som strejkkassa såldes. Miljonbelopp spenderades dessutom på en omfattande renovering och ett aktiebolag, som bland annat skulle driva konferensverksamhet, bildades efter köpet.

– Jag uppfattade att det handlade om att skatteplanera och ifrågasatte om vi skulle syssla med sånt. Jag tyckte att vi skulle föra en etisk diskussion om det här, säger en kvinna som satt som ersättare i förbundsstyrelsen.

– Jag blev utesluten när jag opponerade mig mot bildandet av ett aktiebolag.

Hot om polisanmälan

Förbundsdirektör Vibeke Hammarström skrev i ett meddelande om beslutet att den förtroendevalda kvinnan hade uteslutits “på grund av bristande lojalitet”.

Peter Werner, ordförande för stiftskretsen i Luleå.

Av ett hemligt protokoll framgår att kvinnan hotades med polisanmälan och skadeståndskrav på upp till miljonbelopp.

Konferensbolaget har gått back under en rad år och hittills har förbundet fått skjuta till över 1,4 miljoner kronor.

Peter Werner, ordförande för stiftskretsen i Luleå, är kritisk till ledningens agerande.

– Det är fruktansvärt, sättet som hon blev utesluten. Det visar ju, tycker jag, på ett maktmissbruk.

Werner uppger att hans stiftskrets står fast vid de krav de ställde under december:

– Det är att förbundsdirektören och förbundsordförande ska avgå och att vi vill att förbundsstyrelsen ska ställa sina platser till förfogande.

”Jätterisk”

En annan styrelseledamot som var kritisk till köpet av lokalen på Östermalm upplevde en liknande situation som kvinnan som uteslöts:

– Jag företrädde linjen som kände att det här var en för stor affär. Vi har inte jättemycket kapital och det var en jätterisk, säger mannen.

Han ville ha en bredare diskussion – men kände att förbundsledningen drev på hårt för att genomföra det.

Vill inte svara direkt

– Då kände jag att jag vill inte ta ansvar för det här. Jag ville att förbundsfullmäktige, vårt högsta organ, skulle godkänna det.

Men han fick inte gehör för sin uppfattning och valde då att hoppa av.

Enligt mannen är förbundet toppstyrt och ledningen bestämmer det mesta på förhand.

– En och en av oss som var på den här demokratiseringssidan blev ju utmanövrerade. Jag höll mig kvar lite för länge för att det skulle vara nyttigt för min kropp.

Aftonbladet har sökt kyrkfackets ledning med frågor både under tisdagen och onsdagen och bett om svar. Men de har inte velat lämna svar då utan har uppgett att de ska svara på fredag.

Läs kyrkfackets svar i sin helhet nedan.

PODD Så granskades facktopparna som turistade för medlemspengar

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Richard Aschberg om granskningen av Kyrkans akademikerförbund.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

Facktoppar valde lyxhotell och business class
Nya beskedet: Mörkar facktopparnas resor till olika världsdelar
Facktoppens lyxliv – medlemmarna fick betala för Porsche
Facktoppen avgår efter Aftonbladets frågor
Unionen öppnade kontor i USA: ”Ett fiasko”
Alla artiklar i granskningen ”Facktopparna” – så tipsar du reportrarna