Nationell tillsyn av äldrevården presenteras

TT

Publicerad 2020-07-07

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har gjort en nationell tillsyn av äldrevården. Arkivbild.

Resultat från en stor granskning av äldrevården väntas från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) på tisdagsförmiddagen.

Syftet med tillsynen har varit att undersöka om personer som bor på äldreboende får rätt vård under pågående pandemi och att det görs en individuell bedömning gällande vilken behandling som erbjuds.

Granskningen initierades efter mediala uppgifter och egna iakttagelser från Ivo om bland annat äldre som inte fått tillgång till syrgastillskott, vilket kan ges i samband med covid-19.

I tillsynen har myndigheten pratat med hälso- och sjukvårdsdirektörer eller motsvarande från alla regioner. Samt medicinskt ansvariga sjuksköterskor eller motsvarande från alla kommuner, och privata utförare. Totalt handlar det om 340 intervjuer.

Tillsynsarbetet ses som en fortsättning på en tidigare granskning av Ivo, där hundratals representanter för äldreboenden intervjuades via telefon. Myndigheten hittade då allvarliga brister på ungefär vart tionde boende.

– Mycket av det vi ser och får till oss är av allvarlig karaktär och innebär risker för patienter och brukare som vi måste agera på, sa Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström, när granskningen presenterades för drygt en månad sedan.

PODD Coronaökningen i USA

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen