Pandemin väcker nya krav om flyttcirkus i EU

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Albert Stumm/AP/TT
EU-parlamentets lokaler i franska Strasbourg har fått vänta på sina ledamöter under hela våren, då alla möten i stället hållits i Bryssel eller via webben. Arkivbild.

NYHETER

Efter coronakrisen gör sig EU-parlamentet redo att återuppta sin verksamhet i Strasbourg.

Eller?

Nu höjs röster igen för att slopa den kritiserade flyttcirkusen.

När pandemin slog till på allvar i våras beslutade EU-parlamentets ledning att drastiskt förändra verksamheten. De regelbundna resorna till Strasbourg varje månad ställdes omedelbart in. Utskottsmöten förändrades till webbmöten och lokalerna i Bryssel öppnades för att i stället husera kvinnor som farit illa under nedstängningen.

Men nu är det normala så sakteliga på väg tillbaka. I förra veckan hade ledamöterna en nästan normal sittning i Bryssel, om än med munskyddskrav i hela byggnaden och utan matbespisning och kaféer.

Nästa steg blir att också åka till Strasbourg, där nästa parlamentssittning preliminärt ska hållas i vanlig ordning den 14–17 september.

"Inte rimligt"

Många är dock kritiska – och inte av hälsoskäl.

– Det är inte rimligt att vi ska ha kvar det här ständiga flyttandet till Strasbourg i det här läget när den ekonomiska situationen är hård för många medborgare och många företag pressas till att gå under, säger svenska EU-parlamentsledamoten Karin Karlsbro (L).

– Ekonomiskt sett är det en liten fråga, men en viktig symbolfråga. Det är dags att parlamentet i det här läget bestämmer sig för att bli det mest effektiva, digitala och klimatsmarta parlamentet, säger Karlsbro.

Budgetfråga?

I EU:s grundfördrag finns inskrivet att EU-parlamentet ska sitta samlat i Strasbourg tolv gånger om året. Flyttandet av ledamöter och personal fram och tillbaka från Bryssel, där den löpande verksamheten pågår, beräknas dock kosta drygt en miljard svenska kronor om året.

Flera svenska ledamöter har genom åren tryckt på för att få stopp på flyttcirkusen – men utan att förmå Frankrike att acceptera en ändring.

Karin Karlsbro tycker nu att Sverige ska driva in frågan i de pågående förhandlingarna om nästa långtidsbudget.

– EU måste visa ett ledarskap, där varje land visar att vi befinner oss i ett extremt läge som kräver helt nya lösningar, säger L-ledamoten i Bryssel.

Publicerad:

LÄS VIDARE