Dansk korstågsflagga firar 800 år

TT-Ritzau

Publicerad 2019-06-15

Den danska flaggan har en spektakulär historia och under lördagen firar den 800 år. Arkivbild.

Korståg, krigsanda och en hjälpande hand från Gud. Den danska flaggan har en spektakulär historia. I dag firar den 800 år.

– Det spelar ingen roll om historien är sann eller inte. Det är en bra berättelse, säger lektor Torben Kjersgaard Nielsen.

Året är 1219 och danskarna har expansionistiska ambitioner. Med Kung Valdemar i spetsen påbörjas ett korståg till Estland för att omvända de okristna esterna.

Danskarna anfaller med en enorm flotta. Men slaget går inte som de tänkt sig. Esterna står emot och vinner mark. Danskarna får då hjälp från ärkebiskop Anders Sunesen. Han sträcker armarna mot himlen och ber till Gud – och så länge Sunesens armar pekar uppåt kan danskarna inte förlora.

Bakslag

Men ack och ve, trötthet drabbar även biskopar. När Suneson utmattad sänker armarna går esterna mot seger. Precis när danskarna tror att slaget är förlorat dalar så Dannebrog från himlen – och lyckan vänder. En röst meddelar att det är Guds vilja att danskarna ska vinna slaget. Och så blir det.

– Det spelar ingen roll om historien är sann eller inte. Det är en bra berättelse, den har mystik och ett gudomligt element i sig, säger Torben Kjersgaard Nielsen, lektor i medeltidshistoria på Aalborg Universitet, till Ritzau.

Äldst i världen

Både flaggan och – den sannolikt osanna – historian om dess ursprung lever än i dag. Med sina 800 år är Dannebrog bland de äldsta flaggorna i världen.

15 juni kallas i Danmark Valdemarsdag. Tidigare i år kom politikern Morten Messerschmidt med ett förslag om att göra dagen till Danmarks nationaldag, något som Danmark i dag inte har.

Den nationella symbolen firas under lördagen på flera håll. Bland annat åker Drottning Margrethe med kungaskeppet, som är uppkallat efter just Dannebrog, till Estland för att fira flaggan.

Följ ämnen i artikeln