Många äldre struntar i risken att bli smittade

Uppdaterad 2020-03-24 | Publicerad 2020-03-23

Folkhälsomyndigheten vädjar till äldre att inte gå ut och handla mat.

Men många i riskgruppen har inga planer på att ändra sina vanor, enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

– Jag blev förvånad över att man i så pass stor utsträckning kommer fortsätta röra sig ute – även bland de allra äldsta, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson.

I veckan gick Folkhälsomyndigheten ut med en stark rekommendation till landets äldre att drastiskt dra ner på aktiviteter utanför hemmet. Riskgruppen behöver skyddas mot nya coronaviruset och bör därför undvika kontakt med andra människor i samband med vardagsärenden.

Enligt Aftonbladet/Demoskops nya undersökning är dock viljan att lyda Folkhälsomyndigheten inte särskilt hög. Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, menar att attityden hos äldre är slående:

– De är aktiva och har ganska svårt att minska kontakten med andra. Visserligen är man lite mer försiktig i storstäderna, men bilden är i stora drag densamma. De äldre tror att de kommer att vara ute och röra sig i samhället ganska mycket, säger han.

Äldre i riskgruppen trotsar Folkhälsomyndigheten, enligt Aftonbladet/Demoskop

Peter Santesson är förvånad över att så pass få i riskgruppen kommer att undvika sociala kontakter och därmed utsätta sig för risken att smittas av coronaviruset.

– Av de allra äldsta, personer över 75 år, är bara drygt en av fem som helt kommer undvika livsmedelsaffärer de närmaste veckorna.

Den vanligaste anledningen bland äldre mellan 65 och 74 år är att fortsätta träffa andra är att andra behöver deras hjälp.

– Äldre är ofta involverade i mycket och en aktiv del av samhället, säger Peter Santesson.

Men undersökningen visar också att isoleringen av äldre är en utmaning för samhället. 25 procent är osäkra på om de kan få nödvändig hjälp, menar han.

– För de allra äldsta är det vanligaste skälet att de får olika praktiska problem. Det är bara 38 procent som menar att de har tillräckligt mycket mat och förnödenheter hemma.

Den generella trenden är att de flesta pensionärer inte alls ser sig som en riskgrupp utan känner sig pigga och friska.

– Det gör att man kanske inte tar den här typen av rekommendationer på allvar, säger Peter Santesson.

På vilket sätt förändrar du dina vanor under de närmaste veckorna med tanke på coronasituationen?

Ingen förändringMinska nedUndvika heltTveksam, vet ej
Använda kollektivtrafik1816614
Ha fritidsaktiviteter där man träffar andra1428554
Utföra jobb eller andra uppdrag där man träffar andra1928486
Träffa barn, övrig släkt och vänner1941364
Besöka butiker och andra offentliga lokaler1551314
Handla mat i livsmedelsaffärer3450133

PODD Corona - därför skiljer sig ländernas agerande

Vi intervjuar virolog Åke Lundkvist, professor vid Uppsala Universitet och specialist på zoonotiska sjukdomar, det vill säga sjukdomar som sprids från djur till människor. Hur säkra är vi på coronavirusets ursprung och varför spelar det roll? Vad måste förändras för att vi ska undvika fler pandemier i framtiden?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen