Lungsjuka Ida: Snälla, tänk på oss som tillhör riskgruppen

Av: Åsa Passanisi

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hjärt- och lungsjuka personer riskerar att drabbas extra hårt av coronaviruset.

Ida Nilsson, 21, tillhör riskgruppen – men tänker inte isolera sig.

– Jag skulle inte ha så stor chans att överleva om jag blev smittad, men samtidigt vill jag inte sluta leva.

Enligt en studie från Kina är äldre samt personer med hjärt-kärlsjukdom, diabetes, lungsjukdom och högt blodtryck överrepresenterade bland de svåraste coronafallen.

Ida Nilsson, från Bjuv, är lungsjuk sedan födseln och har lungtransplanterats två gånger. Så länge hon kan minnas har hon behövt vara extra försiktig i influensatider.

– Både jag och min familj har ju levt med att jag är sjuk hela mitt liv. För oss är det inte konstigt att man tvättar händerna, spritar sig och är noga med hur man hostar och nyser.

När coronaviruset nu sveper över världen har Ida behövt tänka till lite extra.

– Det är lite dubbelt för mig, å ena sidan känner jag att jag inte fått mina nya lungor för att jag ska sitta hemma och isolera mig. Samtidigt skulle jag inte ha så stor chans att överleva om jag blev smittad.

Ida Nilsson.
Foto: PRIVAT
Ida Nilsson.

Fick influensa – behövde transplanteras

För att undvika smitta åker Ida hellre bil än använder kollektivtrafiken. Hon har alltid med sig spritservetter och försöker hålla lite avstånd till andra.

– Problemet är att folk nyser rakt ut utan att tänka på att de kan finnas personer runt omkring som kan bli väldigt sjuka. Och det gäller inte bara nu. Jag blev exempelvis så svårt sjuk i influensa för några år sedan att jag behövde göra en ny lungtransplantation.

Nu har hon fått besked om att hon inte skulle klara en tredje transplantation om lungorna skulle kollapsa igen. Det gör situationen svårare att hantera.

– Jag försöker att tänka positivt. Att bli hysterisk tjänar inget till, men jag måste hela tiden tänka mig för.

Ida, som är sjukskriven på grund av sin sjukdom, gillar exempelvis att gå på ishockey. För att hon ska undvika smitta sitter hon längst bak, närmast väggen.

– Då kan ingen nysa mig i nacken. Det är så jag får tänka hela tiden.

Foto: Privat, COLORBOX
Hjärt- och lungsjuka personer riskerar att drabbas extra hårt av coronaviruset. Ida Nilsson, 21, tillhör riskgruppen – men tänker inte isolera sig.

Handlar om sunt förnuft

Samtidigt finns det gånger hon väljer att utsätta sig lite mer. Som nu i helgen när hon och några vänner ska åka till Stockholm för att se Melodifestivalen.

– Jag gjorde den avvägningen, eftersom jag vill få leva också. Men vi åker bil dit och om jag ska åka tunnelbana tar jag på mig vantar och försöker hålla avstånd.

Hur tycker du att människor som inte tillhör riskgruppen ska tänka för att skydda de som är mer infektionskänsliga?

– Egentligen handlar det bara om sunt förnuft. Att nysa och hosta i armvecket istället för rakt ut i luften, att tvätta händer och att stanna hemma om man är sjuk.

 

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE