Stort varsel drabbar statliga museer

TT

Publicerad 2020-05-28

Coronapandemin har slagit hårt mot Vasamuseet. Nu varslas personal. Arkivbild.

Regeringens krisstöd räckte inte – nu varslar Statens maritima och transporthistoriska museer, där det intäktsfinansierade Vasamuseet ingår.

– Vi skulle ha varit på väg in i en högsäsong med många besökare som vi nu tappar, säger stabschefen Jenny Lind.

Vasamuseet är ett av de museer som fick ta del av det krisstöd på totalt 319 miljoner kronor som offentliggjordes i början av maj.

Men resurstillskottet har inte löst alla problem och nu varslar Statens maritima och transporthistoriska museer om uppsägning av 69 anställda. För närvarande har myndigheten omkring 270 tjänster.

– Vi har lagt ett varsel på 69 tjänster för hela myndigheten och är inne i förhandlingar med facken. Vi vet inte i dagsläget exakt vilka eller hur många som kommer att behöva sägas upp, säger Jenny Lind, stabschef.

Hon går på måndag in som biträdande chef för Vasamuseet när nuvarande chefen Lisa Månsson slutar sin tjänst.

– Det är en av sparåtgärderna, att vi inte tillsätter några vakanser. Oavsett storlek på stödet från regeringen kommer vi att behöva vi anpassa oss efter den värld vi lever i. Vasamuseet har 1,5 miljoner besökare om året och 85 procent av dem är utländska turister. Det kommer förmodligen att se annorlunda ut de kommande åren, säger Jenny Lind.

Varslet kommer att slå mot samtliga av myndighetens museer. I Statens Maritima och Transporthistoriska museer ingår förutom Vasamuseet även Sjöhistoriska museet i Stockholm, Järnvägsmuseet i Gävle samt Marinmuseum i Karlskrona.

PODD Coronakrisen och inrikespolitik

Om det politiska läget, med Aftonbladets Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen