15 fall av my-varianten upptäckta i Sverige

FHM: Vaccinen har god effekt mot alla kända varianter

Uppdaterad 2021-09-03 | Publicerad 2021-09-02

15 fall av my-varianten av coronaviruset har upptäckts i Sverige.

Varianten befaras vara mer motståndskraftig mot vaccin – och kan innebära att även fullvaccinerade kan bli sjuka.

Men enligt Folkhälsomyndigheten är my inte någon källa till oro just nu.

– Vi håller utkik på alla de varianter som WHO lyfter som av särskilt intresse. Men kring just den varianten förekommer inte någon oro, säger biträdande statsepidemiolog Karin Tegmark Wisell.

Smittspridningen i Sverige har ökat de senaste veckorna. I huvudsak är det ovaccinerade unga som smittas. Även vad gäller intensivvårdspatienter är en majoritet av de sjuka ovaccinerade.

För att kunna lätta på restriktioner krävs det att fler vaccinerar sig, slår Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten fast på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

– Med fler vaccinerade blir färre sjuka och smittspridningen minskar. Då kan vi se en normalisering av samhället.

15 fall i Sverige

I går flaggade WHO för att ytterligare en virusvariant hålls under lupp. Detta då man befarar att varianten, som fått namnet my, skulle kunna vara mer motståndskraftig mot vaccinen än andra varianter.

– My-varianten verkar ha en del egenskaper som indikerar att den är bättre på att bryta igenom vaccinskyddet, jämfört med andra varianter. Det skulle kunna innebära att även fullt vaccinerade personer kan bli lika sjuka som personer som inte vaccinerats, sa virusforskaren Niklas Arnberg tidigare sagt till Aftonbladet.

Hittills har 15 fall av my-varianten upptäckts i Sverige, enligt Karin Tegmark Wisell.

 De har hittats sedan några månader tillbaka i några regioner. Det kommer några enstaka per vecka, men vi ser ingen ökning över tid, säger hon.

Folkhälsomyndighetens huvudbudskap är fortsatt att vaccinerna hjälper mot alla kända varianter, inklusive my:

– Vaccinen har god effekt mot alla kända varianter, sedan är effekten något påverkad beroende på hur man tittar, säger Karin Tegmark Wisell.

FHM: Ingen källa till oro

Enligt FHM är my inte någon källa till oro.

– Oron är att det förekommer smittspridning över huvud taget. Vi håller utkik på alla de varianter som WHO lyfter som av särskilt intresse. Men kring just den varianten förekommer inte någon oro.

De svenska my-fallen är spridda i olika regioner och verkar vara ”enstaka fall”.

– Det är påfallande många som har utlandsvistelse nyligen. Det tycks vara utlandsimporter. Men utifrån det vi vet i dag har vi ingen risk för anhopning, säger Karin Tegmark Wisell.

För en vecka sedan nämnde statsepidemiolog Anders Tegnell att 15 fall av deltaplusvarianten hittats i Sverige. Identiska antal till trots är det inte samma variant som bytt namn.

– Nej, det är inte samma. Det är svårt att hålla isär de grekiska bokstäverna. Delta är de fall vi har mycket av nu, deltaplus är inget begrepp som vare sig Världshälsoorganisationen eller någon annan använder sig av. Det är delta med en del nya egenskaper, säger Karin Tegmark Wisell.
 

DAILY USA, corona och festen som kom av sig

Aftonbladet Daily med Emelie Svensson, korrespondent i USA.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln