Tegnell: Svårt ändra attityd om munskydd

Publicerad 2021-12-17

Munskydd har varit en omdebatterad fråga under hela coronapandemin.

Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla använder skydd vid trängsel i kollektivtrafiken – men få följer rådet.

– Det går väl inte att komma ifrån att vi har varit tveksamma till munskydd och det har förstås slagit igenom, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

Trots att rekommendationen om att använda munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken återinfördes för över en vecka sedan, den 8 december, är det långt ifrån alla som lever upp till den.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, tror att myndighetens tidigare skepsis till munskydd kan ha bidragit.

– Det går väl inte att komma ifrån att vi har varit tveksamma till munskydd och det har förstås slagit igenom, att man har med sig det i bakhuvudet. Och då är det svårt att ändra den attityden, säger han till Dagens Nyheter.

Han anser dock att det kan finnas fler förklaringar:

– Även i andra länder har det varit svårt att få en stor följsamhet när man inte gått in på rena tvångsåtgärder. Det är ingen lätt åtgärd att få god följsamhet med.

Men mer effektivt än munskydd är dock att undvika trängseln helt och avstå från att åka kollektivt, anser Anders Tegnell.

– Men måste man vara där så är det viktigt, annars skulle vi inte rekommendera det.

Statsepidemiologen säger också till tidningen att han är tveksam till de teoretiska studier som finns vad gäller munskyddens möjlighet att skydda mot smitta, och tycker att det som behövs är studier på hur skyddet fungerar exempelvis när folk rör sig i kollektivtrafiken.

Folkhälsomyndighetens tidigare skepsis till munskydd kan bidra till att folk inte använder dem nu enligt Anders Tegnell.