Archies livsuppehållande vård tas inte upp i Europadomstolen

Uppdaterad 2022-08-04 | Publicerad 2022-08-03

12-åriga Archie Battersbees.

12-åriga Archie ligger i koma efter en utmaning på sociala medier.

Brittiska sjukvården och HD vill avsluta vården – men familjen har överklagat.

Nu får de nobben även av Europadomstolen.

– Vi föräldrar har inte någon rätt till våra barn. Det är vedervärdigt, säger mamma Hollie Dance till Sky News.

Klockan 11.00 i dag den 3 augusti skulle sjukhuset i London stänga av 12-åriga Archies Battersbees livsuppehållande vård.

Han har legat i koma sedan april då han hittades medvetslös i sitt hem av sin mamma. Mamman har berättat att hon hittade honom med en snara över sitt huvud. Hon tror att han utfört en viral utmaning på sociala medier som gjort honom medvetslös.

Archie har konstaterats hjärnskadad och läkarna bedömer att han kan vara hjärndöd. Sjukvården anser att det är bäst för honom att vården avslutas.

Men Archies föräldrar har vägrat acceptera det.

– Jag ska kämpa för Archies rätt att leva, har hon tidigare sagt, rapporterar Sky News.

Nej i flera instanser

Mamman uppger för Sky News att pojkens hjärta slår och att han ska ha kramat hennes hand. Enligt henne har läkare från Japan och Turkiet hört av sig och sagt att de tror sig kunna vårda Archie, vilket gjort att mamman övervägt att försöka få honom förflyttad till sjukhus utanför Storbritannien.

Fallet har fått stor uppmärksamhet i brittiska medier. Ärendet hamnade till slut på brittiska Högsta domstolens bord.

Men de sa i går nej och gick på sjukvårdens linje. Familjen vände sig då till Europadomstolen, den europeiska domstolen för mänskliga rättigheterna.

Archies föräldrar Paul och Hollie.

”Bara så orättvist”

Men under onsdagskvällen kom det avgörande beskedet. Europadomstolen säger att man inte lägger sig i beslutet från nationell domstol.

– Hela systemet har ställt sig emot oss, säger pojkens mamma Hollie Dance.

Föräldrarna menar att beslutet strider mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsvariationer och konvention om barns rättigheter.

Nu ska föräldrarna försöka få tillstånd att flytta Archie till ett hospice, för att undvika ”kaoset på sjukhuset” och få ett värdigt avslut.

– Det är bara så orättvist. Vi föräldrar har inte någon rätt till våra barn. Det är vedervärdigt, säger mamma Hollie Dance.