Kuba börjar vaccinera tvååringar

Publicerad 2021-09-21

Nu ska även de allra minsta vaccineras – på Kuba.

Landet är det enda i världen som börjar vaccinera barn från två års ålder.

– Antalet infektioner hos barn de senaste månaderna är oroande, säger landets hälsominister José Angel Portal Miranda.

Beslutet att vaccinera småbarn gör Kuba unikt. Inget annat land massvaccinerar i dag barn yngre än sex år. I Europa är vaccinationer från tolv års ålder godkända.

Barnen på Kuba ska vaccineras med den inhemskt producerade vaccinet Soberana, som ännu inte har godkänts av WHO. Vaccinationerna inleds nu i veckan.

Inom landet finns en oro över att allt fler barn blir smittade, rapporterar Miami Herald.

– Vi ser barn som dör och blir allvarligt sjuka. Vi vaccinerar barn så att vi kommer närmare punkten då flockimmunitet är nådd, säger Vicente Bencomo, chef för det statliga Finlay-institutet.

”Upp till varje land”

Kliniska tester som gjorts på vuxna, och till viss grad barn, har visat att Soberana-vaccinet har 90 procents effektivitet, enligt kubanska myndigheter. Men några forskningsdata har inte publicerats i några internationella vetenskapliga tidsskrifter, rapporterar New York Times.

Därför har Paho, den latinamerikanska grenen av WHO, inte kunnat ta ställning till beslutet att vaccinera små barn.

– Det är upp till varje land att ta beslut, säger Jarbas Barbosa, chef på Paho, till Miami Herald.

Stängda skolor

Skolorna på Kuba har varit stängda under större delen av pandemin. Och internetuppkoppling är så dyrt att digital undervisning varit omöjligt för de flesta barn.

Frustrerade röster har höjts för att barnen ska få komma tillbaka till klassrummen – men öppnandet av skolorna har hela tiden skjutits upp.

Sjukvård i kris

Smittan i landet har ökat rekordartat sedan deltavarianten seglade in över ön.

Den senaste veckan rapporterade landet i genomsnitt 7 500 nya fall och 80 döda per dag. Det gör Kuba till ett av de värst drabbade länderna i världen just nu. Enligt Reuters är runt 20 procent av de smittade yngre än 20 år.

Kuba befinner sig mitt i en ekonomisk kris och sjukvården i landet är på bristningsgränsen. Det råder brist på mat, medicin, syrgas och tester. I juli blossade stora, och ovanliga, regimkritiska protester upp i landet.

Turismen har i princip försvunnit under pandemin, vilket drabbat landet hårt. Nu hoppas man att kunna tämja viruset innan turistsäsongen sätter fart i november.

Hittills har över 65 procent av kubanerna fått minst en dos, enligt Reuters. 37 procent är fullvaccinerade.
 

DAILY Australien – ett land bakom lås och bom

Aftonbladet Daily med Miriam Troon, bosatt i Melbourne, Australien.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen