Texas stoppar migranter med ’stålmur av bilar’

Publicerad 2021-09-23

Kaoset vid gränsen fortsätter samtidigt som rekordmånga väntas vilja ta sig över till USA.

Texas guvernör Greg Abbott har nu ställt upp en ”stålmur av bilar” längs gränsfloden för att stoppa migranterna.

– Vi gör Bidens jobb, säger han.

Cirka 15 000 migranter, främst haitier, har tagit sig över floden Rio Grande som separerar Mexiko och USA den senaste tiden.

Antalet är rekordstort och flera dagar av kaos har utspelat sig i gränsstaden Del Rio i Texas.

Tusentals människor har hållits i ett tillfälligt läger under en motorvägsbro. Ridande poliser har på uppmärksammade bilder försökt mota tillbaka fler migranter från att korsa floden.

– Människor ska aldrig bli behandlade på det sättet och jag är djupt bestört, sa vicepresident Kamala Harris när filmerna spreds tidigare under veckan.

Mur av polisbilar

Poliser som har anklagats för att med våld slå tillbaka migranter har stängts av i väntan på utredning.

Den republikanske guvernören Greg Abbott trappar nu upp striden. Han försöker stoppa övergångarna genom att ställa upp hundratals polisfordon på rad i flera kilometer längs med Rio Grande.

– Vi har skapat en stålmur av bilar som hindrar alla från att ta sig över floden, som ni sett folk gå över, sa Abbott i en intervju med Fox News.

– Vi har återtagit kontrollen över gränsen.

Greg Abbott har länge förordat den mur mot Mexiko som expresidenten Donald Trump började bygga under sin tid i Vita huset.

I en presskonferens i Del Rio sa guvernören att Texas nu tvingas göra ”Bidens jobb” och anklagade presidenten för att vara ansvarig för de scener som kablats ut de senaste dagarna där tusentals migranter trängts i provisoriska tältläger på marken under motorvägsbron.

Under tisdagen var fortfarande 8 600 människor kvar i lägret.

– Ett misslyckande att upprätthålla de lagar som gäller i USA leder till kaos och kaos leder till inhumanitet, säger han.

Tusentals människor befinner sig i ett tältläger vid Del Rio International Bridge i Del Rio, Texas. Amerikanska tjänstemän uppger att många av migranterna släpps in i USA – uppgifter som går tvärtemot Biden-administrationens löfte att alla som kommer in i landet olagligt omedelbart utvisas.

Ännu en kris för Biden

För president Biden är scenerna vid gränsen en tredje kris på kort tid. Han har redan sett sina förtroendesiffror sjunka efter den kaotiska evakueringen ur Afghanistan och den fjärde vågen av coronaviruset som härjar i många delar av landet.

I frågan om migranterna pressas han från bägge håll.

Motståndarna anklagar Joe Biden för att vara svag och inte kapabel till att skydda landets gränser.

Samtidigt stod han nyligen inför ett uppror inom det egna partiet efter att ha gått emot ett förslag att öka det årliga antalet flyktingar som kan få uppehållstillstånd.

Efter att många arga demokrater kritiserat Biden ändrade han sig.

Tusentals människor väntar fortfarande på den mexikanska sidan för en chans att ta sig över.

Enligt CNN är migrantströmmen norrut rekordstor. Det finns cirka 30 000 haitier i Colombia som kan vilja ta sig över den amerikanska gränsen.

80 000 migranter väntas korsa gränsen i Panama på väg mot USA fram till slutet av året.

Ett av Joe Bidens första beslut när han tog över i Vita huset var att stoppa byggandet av president Trumps mur mot Mexiko. Han har dock signalerat att upprätthållandet av gränsen är en prioritet.

Men den senaste tidens utveckling är en huvudvärk för presidenten. Vita huset har haft svårt att förklara varför situationen eskalerat så pass att gränspoliser på häst agerat aggressivt och försökt tvinga migranter tillbaka över floden, skriver Washington Post.

– Det trotsar sunt förnuft, säger Chuck Schumer, senatens demokratiske majoritetsledare, om utvisningarna och gränspolisens metoder.

Alejandro Mayorkas, USA:s minister för inrikes säkerhet, uppger att man ska försöka tömma tältlägret under de närmaste nio eller tio dagarna.

– Vi förväntar oss dramatiska resultat under de närmaste 48 till 96 timmarna, sa han under ett senatsförhör natten till onsdagen.

Mayorkas grillades hårt av republikanska senatorer under utfrågningen.

– Är du nöjd med era framsteg? frågade senator Josh Hawley, en nära allierad med expresident Trump, ministern.

– Du är ansvarig, du och din regering är ansvariga. Tiotusentals människor lever under häpnadsväckande förhållanden, tagna hit på grund av era politiska beslut, sa Hawley.

Kedjades på flyget

Regeringen ska nu med hjälp av en tillfällig nödlag dubblera antalet haitier som deporteras från USA till Haiti. Man har redan chartrat flera flygplan som flugit tillbaka migranter.

Ett tusental av migranterna ska ha släppts in i USA, där deras ärenden ska handläggas vid migrationskontor, uppgavs sent på onsdagen.

Det interna missnöjet med Bidens sätt att handskas med migrantströmmen lär inte minskas av vittnesmålen från dem som redan deporterats.

Washington Post har talat med flera haitier som skickades tillbaka under början av veckan. De uppger att de kedjades på flyget och behandlades ”som slavar”.

Antalet haitiska migranter som vill ta sig till USA har ökat stadigt under året och är nu på rekordnivåer. Fler än 97 procent av migranterna kommer inte direkt från Haiti, utan har snarare bott i länder som Chile och Brasilien, uppger CNN.

Många av haitierna som nu hålls i tältlägret under bron i Texas utvandrade till länder i Sydamerika efter den katastrofala jordbävningen i landet 2010. Enligt tv-kanalen har den ekonomiska krisen i Sydamerika sedan pandemin slog till fått många att vilja ta sig vidare till USA.

Men andra har betalat dyrt för att ta sig från det svårt krisdrabbade landet, bara för att direkt deporteras tillbaka utan att få sin sak prövad.

Nicole Phillips, rättschef för en organisation som jobbar för haitiska migranter, uppger att Haiti är ett farligt land efter mordet på president Moïse och den kraftiga jordbävningen i somras.

– Folk har fortfarande inte dricksvatten och sjukvård. Så man måste stoppa deportationsflygen omedelbart och i stället välkomna haitier att genomgå asylprocess så de inte behöver återvända till ett land som de flytt, säger hon till CNN.

Migranter som försöker ta sig in i USA.