Stefan Löfven nobbar lillprinsens dop

Uppdaterad 2021-08-14 | Publicerad 2021-08-13

Det blir ingen statsminister på prins Julians dop.

Istället kommer justitieminister Morgan Johansson ta hans plats.

– Otroligt anmärkningsvärt, säger Johan T Lindwall på Svensk Damtidning.

I morgon ska prins Julian, son till prins Carl Philip och prinsessan Sofia, döpas i Drottningholms slottskyrka.

Det är det åttonde kungliga dopet på sju år – och första gången som en statsminister inte kommer vara på plats. Stefan Löfven har nämligen tackat nej till dopet och skickat justitieminister Morgan Johansson i sitt ställe, något som Svensk Damtidning var först med att rapportera om.

”Otroligt anmärkningsvärt”

Johan T Lindwall, chefredaktör för Svensk Damtidning, tycker att det är ett märkligt beslut.

– Otroligt anmärkningsvärt. Det är en medlem av kungliga familjen som döps och har prinstitel och ingår i tronföljden. Det är då i min värld en självklarhet att landets statsminister ska vara närvarande, säger han i sin egen tidning.

På lördagen ska prins Julian döpas i Drottningholms slottskyrka.

Sedan 2019 tillhör varken prinsessan Madeleine eller prins Carl Philips barn kungahuset, vilket innebär att de inte längre förväntas representera Sverige vid offentliga tillställningar, men enligt Lindwall är det inte anledning för statsministern att utebli från dopet.

– Även om kungen i slutet av 2019 gjorde om vilka som innefattas i det kungliga huset är den nya lilla kungliga prinsen fortfarande en person som i praktiken skulle kunna bli kung då den är med i tronföljden. I min värld ser det oerhört konstigt ut att när landets statschef, kungen, döper sitt barnbarn finns inte statsministern i kyrkbänken, säger Johan T Lindwall i Svensk Damtidning.

Klockan 20.00 ikväll gästar Stefan Löfven TV4-huset i Stockholm för talkshowen ”Tilde”, en prioritering som Johan T Lindwall tror kommer att slå tillbaka mot Stefan Löfven.

Aftonbladet har varit i kontakt med Stefan Löfvens pressavdelning som inte har återkommit.

Löfven nobbar dopet, men på fredagskvällen gästar han  talkshowen ”Tilde”i TV4.