Testkaos över hela landet: ”Bedrövligt”

Uppdaterad 2022-01-12 | Publicerad 2022-01-11

Labben räcker inte till för den rekordhöga smittspridningen som omikronvarianten fört med sig till Sverige.

Nu uppmanar flera regioner att man inte ska testa sig, trots att man har symtom.

– Jag tycker faktiskt det är bedrövligt, säger Tugrul Yarsuvat, 61, i Avesta.

Strax efter lunch i måndags anlände Avestabon Tugrul Yarsuvat, 61, till sin lokala teststation i Avesta. Han har varit sjuk under helgen, men börjar må bättre och vill gå tillbaka till jobbet.

Men när han kom teststationen möttes han av en skylt som meddelade att det var stängt på grund av begränsad testkapacitet och att han skulle komma tillbaka nästa dag.

– Ja du, det är bröstbankande, bedrövligt. Väldigt konstigt och dråpligt, säger han.

Region Dalarna meddelade i går att det råder akut brist på analyskapacitet i länet. På tisdagen uppger de att vård- och omsorgspersonal, och de som ingår i smittspårning, är prioriterade kategorier. Allmänheten i övrigt ombeds avstå från provtagning.

Och det ser liknande ut över hela landet.

Labb har infört maxantal

Till stor del är det labben som är överbelastade. Abc labs, som analyserar tester från 13 av 21 regioner, är överösta med tester, och har infört ett maxantal från respektive region, rapporterar Ekot.

Men det finns många som också har andra problem. I Region Gotland är det brist på materialen till testkiten, vilket gör att teststationen håller stängt under tisdagen, rapporterar P4. Och tidigare har Region Stockholm haft problem med transport som kan köra ut testkiten.

Västra Götalandsregionen har löst situationen med att skicka provkit till ett labb i Tyskland.

– Det ser ut att ordna upp sig nu. Vi håller på att optimera flödena nu. I stället för att flyga kiten från Arlanda, som vi gör nu, ska vi flyga dem direkt från Landvetter. Målet nu är att proverna ska köras samma natt som de tas, så att de som tagit testerna kan få sitt svar snabbare, säger provtagningssamordnaren Per Sikora.

Dessutom har regionen jobbat med att ta fram fler testkit, och gjort nya ”packstationer” för att få ut dem till vårdcentralerna.

Den här skylten möttes Tugrul Yarsuvat, 61, när han skulle testa sig i Avesta.

Nya rekommendationer

Testkaoset har lett till att regioner infört nya rekommendationer kring testningen. Region Västerbotten har bland annat uppmanat att den som bor med någon som har bekräftad covid-19 och själv har symtom inte ska testa sig, utan i stället stanna hemma i sju dagar från första symtomtillfället.

Den som är positiv på ett snabbtest ska inte pcr-testa sig alls, utan stanna hemma i sju dagar från första symtomet uppkom.

”I dag har vi helt pausat provtagning för allmänheten”, skriver Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Västerbotten, i ett mejl.

Och Region Jönköping rekommenderar under den här veckan de med lindriga symtom eller som träffat någon med covid-19 som inte har symtom att avvakta med provtagning. Även Region Kronoberg uppmanar symtomfria att avstå från testning.

Enligt Dagens Nyheter uppmanar Region Blekinge endast personer som är folkbokförda i regionen att testa sig där.

De flesta regioner är noga med att poängtera att de tillfälliga testrekommendationerna inte gäller personal inom vården, som fortsatt ska lämna prov.

Avestabon Tugrul Yarsuvat längtar efter att få ett test.

SKR: Otroligt tryck på testningen

Regionerna och Folkhälsomyndigheten delar på ansvaret för att se till att testningen, både vad gäller analyserna och själva testningen, fungerar som den ska.

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, har det skett en hög uppskalning av testkapaciteten, men trycket har blivit väldigt högt.

– Men när det är ett otroligt tryck innebär det att man vid varje enskilt tillfälle inte alltid kan garantera en snabb provtagning och analys, säger Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård på SKR.

Hon säger också att regionerna jobbar med att få en så hög kapacitet som möjligt, men att flera verksamheter ingår i testkedjan.

– Det kan handla om att leverera testerna, eller labbens analys av testerna. Det är många steg som ska fungera i kedjan och om det blir ett högt tryck kan det ta längre tid, säger Emma Spak.

Vi rekommenderas att testa oss om vi har symtom, men i vissa regioner är väntetiderna på pcr-test relativt långa. Vad ska man göra om man inte får tag i en tid för testning?

– Om man har symtom är det extremt viktigt att man följer de rekommendationer som gäller tills man kan testa sig, säger Emma Spak.

Som det sett ut de senaste veckorna har vissa personer inte kunnat testa sig. Hur många personer kan det röra sig om?

– Vi har ingen information om det, så det är svårt att säga. Målsättningen här är att alla som har symtom ska erbjudas testning för att vi ska kunna ha så säkra data som möjligt, men det finns en risk att det finns ett mörkertal, säger Emma Spak.

Kan inte återgå till jobbet

Flera personer som är drabbade av testkaoset har hört av sig till Aftonbladet. En del har väntat en vecka på sitt svar, någon får inte tid.

Tugrul Yarsuvat jobbar inom LSS-vården och vill gärna tillbaka till jobbet så snabbt som möjligt, men vill vara säker på att han är frisk.

– Vi är jätterädda om våra boende, och jag med. Jag måste ju se till att jag inte har covid, säger han.

Han planerar att återvända till Avestatestningen under tisdagen, för att se om han kan få tid.

– Det är ju jättebra att testa sig, och kan man inte testa sig, hur många går inte ut då, frågar han sig själv.