Polisen ska utreda misstänkta bränder i Globenområdet

Uppdaterad 2021-10-19 | Publicerad 2021-10-18

Flera kraftiga bränder har anlagts i södra Stockholm den senaste tiden.

Polisen utesluter inte att de kan vara kopplade till varandra.

– Vi kommer sannolikt titta på om det finns ett samband, säger Mats Eriksson, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Den senaste tiden har flera bränder brutit ut i södra Stockholm. Brandorsakerna är ännu inte utredda. Under måndagskvällen larmades räddningstjänsten till Gullmarsplan där en bil fattat eld på en parkering vid ett bostadshus.

– Det brinner rejält och är stor rökutveckling. Just nu är det spridningsrisk till flera bilar intill, säger Ludvig Sääf, på räddningstjänsten.

Bilen släcktes och ingen kom till skada. Varför den börjat brinna är ännu oklart. Polisen har inlett en förundersökning om skadegörelse genom brand.

– Jag vet inte exakta skälet men det är efter viss information från räddningstjänsten och en forensisk samordnare. Det har skett flera bränder tidigare i närområdet, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen region Stockholm.

Flera bränder i närtid

Två dagar innan bilbranden bröt en brand ut i en förskola i Enskede gård någon kilometer bort. Byggnaden blev kraftigt förstörd och polisen upprättade en förundersökning om mordbrand.

– Det finns olika uppgifter om hur branden startat och det är inte av naturlig orsak. Det är omfattande skador på byggnaden, sa Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen region Stockholm, då.

30 minuter efter larmet om förskolebranden fick SOS samtal om ännu en brand bara ett par hundra meter därifrån. Stora lågor och kraftig rök bolmade ut ur en företagslokal i Slakthusområdet i närheten av Globen och Tele2-arena. Det visade sig senare vara en tom rivningslokal som av okänd anledning börjat brinna. Även den ska utredas som misstänkt mordbrand.

Utreda samband

Polisen i Stockholm ska nu se över om det kan finnas någon koppling mellan flera olika bränder.

– Det är en notering om att det skett flera bränder i området i närtid. Vi kommer sannolikt titta på om det finns något samband, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen region Stockholm.

Ingen person har kommit till skada i samband med bränderna.

Tidigare i veckan bröt två andra bränder ut i ungefär samma område.