Jonas Falk

Spansk polis efter Falk-gripandet: Sveriges värsta brottsling

Filmen visar när Jonas Falk grips på Ibiza

Av: 

Cecilia Vaccari

Beri Zangana

NYHETER

Polis från fyra olika länder samarbetade under ledning av Europol – för att krossa en av Europas mäktigaste knarkkarteller.

Fem personer har gripits – varav en är ”Operation Playa”-svensken Jonas Falk.

– En av dessa pekas ut av svenska myndigheter som den mest aktiva brottslingen i landet, uppger spanska rikspolisen.

På torsdagen satt Jonas Falk på en glassig uteservering vid ett lyxhotell på Ibiza när den spanska rikspolisen stormade in.

Svensken brottades ner på marken och en av poliserna tryckte ner sitt knä i nacken på honom medan en annan satte på handfängsel.

Enligt uppgifter till Aftonbladet greps Falk vid 13-tiden på torsdagen utanför ett hotell i San Antonio på den spanska ön Ibiza.

Aftonbladet kunde då publicera bilder på gripandet.

Jonas Falk grips av spansk polis.

Men redan på fredagen släpptes han igen.

– Det enda jag kan säga är att han är fri nu, sa hans advokat Clara Martínez Nogués till Aftonbladet.

Medlemmar i ”Mocro maffia”

Den spanska rikspolisen var mycket förtegen kring fallet men bekräftar nu att de har krossat ett av Europas mäktigaste narkotikanätverk.

Två av de gripna tillhör ”Mocro maffia”, en spretig organisation där rivaliserande grupperingar samarbetar.

Mocros starkaste baser finns i hamnstäderna Rotterdam, Antwerpen och Algeciras. Tre av Europas viktigaste containerhamnar.

Utredningen tog avstamp kring en colombiansk knarkkung och en kokainlast på över tre ton från Venezuela till Spanien – via segelbåt.

Genom det specifika lasset har polisen lyckats kartlägga kartellens struktur i Spanien, Frankrike och Colombia. Grunden för att sedan skeppa vidare knarket till övriga Europa.

Kokainlasten skeppades från Venezuela till Spanien.

Tonvis med kokain skeppades via segelbåt

Kokainlasten ska i sin helhet ha varit på hela 3,2 ton. Vid en razzia i fjol lyckades polisen hitta 1,6 ton av det förbjudna godset i ett garage. Två personer greps vid tillslaget.

Operationen skalades sedan upp – med fokus på att gripa personerna som ansvarade för resten av knarket.

– En av dessa visade sig vara en person som av svenska myndigheter anses vara Sveriges värsta brottsling de senaste åren, uppger spansk polis.

Kokainlasten ska ha varit på 3,2 ton.

Polisen ska sedan ha haft span på ett möte mellan kartelltoppar i Barcelona. Där ska bossarna ha planerat den vidare distributionen av drogen.

Stormötet och ännu mer övervakning ska ha gett polisen så mycket bevismaterial att nästa fas kändes säkrad – razzian mot maffians överhuvud i Spanien.

Den ena avtjänar redan straff sedan tidigare i fängelse – och den andra greps på Ibiza.

Spansk polis understryker att operationen har krävt stora internationella ansträngningar och samarbete. Polis från Sverige, Frankrike och Nederländerna ska ha jobbat tillsammans med spanjorerna under ledning av Europol.

”Vi fick ingen information om polisens anklagelser”

Strikt sekretess råder kring utredningen. Jonas Falks advokat menar att hon och hennes klient själva fick veta ytterst lite.

– Det jag kan säga är att vi inte fick någon information igår om alla anklagelser som polisen gått ut med i dag. Vi kan inte uttala oss förrän vi fått tillgång till allt material i utredningen, säger hans advokat Clara Martínez Nogués till Aftonbladet.

Här brottas Jonas Falk ner till marken vid lyxhotellet på Ibiza.

UD: Har inga uppgifter

Aftonbladet har varit kontakt med svensk polis som inte kan kommentera ärendet i nuläget.

På fredagen sa Sveriges utrikesdepartement att de inte hade några uppgifter om gripandet. På lördagen svarar Utrikesdepartementets presstjänst igen:

”Utrikesdepartementet har i nuläget inga sådana uppgifter. Frihetsberövanden utomlands behöver inte nödvändigtvis bli ärenden för UD. Enligt Wienkonventionen om konsulära förbindelser ska en stat informera vår ambassad/konsulat om en svensk medborgare frihetsberövats, förutsatt att den frihetsberövade själv vill det.”

Dömdes till fängelse

Jonas Falk pekades ut som överhuvudet i ett av Sveriges största narkotikamål genom tiderna – ”Operation Playa”. Han dömdes först till 18 års fängelse i tingsrätten men friades senare i hovrätten.

Redan dagen efter att Falk släpptes från häktet greps han igen och fördes till Spanien misstänkt för ekobrott, kopplade till samma knarkhärva.

Sju år senare föll domen i Barcelona.

Falk dömdes förra året till två och ett halvt års fängelse och 50 miljoner kronor i böter av spansk domstol.

Falk har i en tidigare intervju med Aftonbladet sagt att han upplever att svensk polis är fixerade vid honom.

– Svensk polis har fått igång den spanska polisen så jag har hamnat i en liknande situation. Man gör allt för att försöka hitta någonting, sa Jonas Falk då.

ANNONS

Fira in Mumindagen med muggen ABC! Beställ idag för leverans nästa vecka.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jonas Falk

LÄS VIDARE

Jonas Falk: ”Polisen gör allt för att sätta dit mig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Falk

Jonas Falk

Spanien

Operation Playa

Ibiza

Polisen

Europol