Aftonbladets tidigare chefredaktör Thorbjörn Larsson är död

Publicerad 2022-07-04

Aftonbladets tidigare chefredaktör Thorbjörn Larsson är död.

Han blev 77 år gammal.

– Han hade Aftonbladet i sitt hjärta in i det sista, säger hans fästmö Madeleine Halvarsson.

Thorbjörn Larsson somnade in under måndagsförmiddagen efter en längre tids sjukdom. Det säger hans fästmö Madeleine Halvarsson.

– Han somnade in fridfullt under förmiddagen, säger hon till Aftonbladet.

”Räddade Aftonbladet”

Thorbjörn Larsson började på Aftonbladet som redigerare 1969. Han blev chefredaktör på tidningen 1987, en post som han hade i tio år.

När han lämnade Aftonbladet hade tidningen gått om Expressen i upplaga.

Aftonbladets chefredaktör Lena K Samuelsson beskriver honom som den som räddade tidningen.

– Thorbjörn Larsson är mannen som räddade Aftonbladet. Han tog en rörig och misskött tidning och skapade Nordens största tidning och nyhetssajt. Det går inte att sätta ord på Thorbjörns betydelse för Aftonbladet, för alla oss som fick jobba med honom och för allt han lämnat efter sig. Det är en oerhört tung dag, säger hon.

Thorbjörn Larsson var under sitt liv även chefredaktör och ansvarig utgivare på DN, vd på TV4 och styrelseordförande på Expressen. 1995 fick han ta emot Stora Journalistpriset. Jan Helin, tidigare chefredaktör på Aftonbladet och numer medieredaktör på SVT, kallar Larsson för en av de stora tidningsmännen i svensk tidningshistoria i DN.

Amelia Adamo var featurechef på Aftonbladet under Thorbjörn Larssons tid och gift med honom till 2009.

– Det var fantastiska år och ett familjeliv som gick lite upp och ner – beroende på att vi båda arbetade så mycket.  Han var blixtrande intelligent, jag var förälskad i hans hjärna. Det var fantastiskt att se hur han arbetade, och alla timmar han lade på Aftonbladet. Arbetet var det som betydde absolut mest för honom, säger hon till DN.

Dottern: Visade oss världen

Madeleine Halvarsson säger att Thorbjörn Larsson behöll sitt engagemang och stora intresse för tidningsvärlden även när han blev sjuk.

– Jag kommer att minnas honom som en kraftfull, bestämd och kärleksfull man. Och absolut en stor tidningsmänniska. Även under hans sjukdom så var han väldigt noga med att köpa tidningen och jämföra Aftonbladet och Expressen och läsa rubrikerna, säger hon.

– Han hade Aftonbladet i sitt hjärta in i det sista.

Dottern Josefine Granding Larsson beskriver sin pappa som en stor medieman.

– Han var en upptagen pappa, men som alltid tog sig tid att visa mig och min bror hela världen. Han stod alltid på vår sida oavsett vad som hände, säger hon.

Sonen Kristoffer Larsson säger att han framför allt kommer att minnas hans och pappans resor tillsammans.

– Pappa hade en stor kärlek till sina barn och ville bland annat att vi skulle resa mycket. Han ville att vi skulle "se världen" och "vidga våra vyer". Det gjorde vi också - både med och utan honom.

ANNONS